Składniki:

Cebula

2 sztuki

Pomidor

1 sztuka

Mąka pszenna

1 łyżka

Mleko

350 mililitrów

Jajka

3 sztuki

Woda gazowana

150 mililitrów

Papryka

1 sztuka

Słodka papryka w proszku

1 łyżka

Kwaśna śmietana

300 mililitrów

Filet z kurczaka

400 gramów

Przyprawy do smaku

1 szczypta

medium

średnie

60 min.

4 os.

Naleśniki a'laHortobagy

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, mieszając dolewamy mleko i wodę gazowaną, wyrabiając jednolite ciasto naleśnikowe. Dodajemy sól i odkładamy na 30 minut.

Krok 2

Na posmarowanej olejem patelni smażymy naleśniki z obu stron, odkładamy je.

Krok 3

W garnku podgrzewamy olej, wsypujemy pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażamy do zeszklenia. Garnek odstawiamy z ognia, dodajemy słodką paprykę w proszku, mieszamy, wstawiamy na ogień. W tym czasie na oddzielnej patelni smażymy pieczarki.

Krok 4

Wrzucamy pokrojony w kostkę filet z kurczaka i obsmażamy z każdej strony. Wrzucamy pokrojonego w kostkę pomidora i pokrojoną w kostkę paprykę. Przyprawiamy ostrą papryką w proszku, zalewamy trochę wodą i dusimy przez kilkanaście minut.

Krok 5

Przekładamy mięso do miski. Do sosu pozostałego w rondlu dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką i gotujemy. Do mięsa dolewamy nieco sosu, aby uzyskać wilgotny farsz, który nakładamy na naleśniki.

Krok 6

Ułożone naleśniki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy pozostałym sosem i zapiekamy w piekarniku. Przed końcem pieczenia możemy posypać tartym serem i oregano.

Naleśniki a’la Hortobagy – węgierska inspiracja na Twoim stole

Delikatne naleśniki wypełnione soczystym farszem z kurczaka i pieczarek, oblane kremowym sosem paprykowym – to właśnie Naleśniki a’la Hortobagy. Ta wyjątkowa potrawa łączy w sobie lekkość naleśników z intensywnym smakiem węgierskiej kuchni. Ciasto przygotowane z dodatkiem wody gazowanej gwarantuje wyjątkową puszystość, a aromatyczny sos paprykowy nadaje całości charakterystycznego, wyrazistego smaku.

Dla kogo?

Naleśniki a’la Hortobagy to doskonała propozycja dla miłośników niebanalnych smaków i osób poszukujących alternatywy dla tradycyjnych naleśników na słodko. Sprawdzą się zarówno jako sycący obiad dla całej rodziny, jak i elegancka kolacja. Dzięki połączeniu delikatnego mięsa z kurczaka, pieczarek i aromatycznych przypraw, danie zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

To danie świetnie sprawdzi się na niedzielny obiad rodzinny lub podczas spotkania z przyjaciółmi. Naleśniki a’la Hortobagy mogą być również ciekawą propozycją na kolację we dwoje – ich przygotowanie wymaga nieco czasu, ale efekt z pewnością zachwyci bliską osobę. Zapiekane w piekarniku, posypane serem, prezentują się niezwykle apetycznie.

Czy wiesz, że?

Nazwa dania pochodzi od węgierskiego miasta Hortobágy, słynącego z tradycji kulinarnych. Oryginalne Hortobágyi palacsinta to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni węgierskiej, gdzie głównym składnikiem farszu jest zazwyczaj cielęcina. Nasza wersja z kurczakiem jest nieco lżejsza i łatwiejsza w przygotowaniu.

Dla urozmaicenia

Możesz eksperymentować z farszem, dodając różne rodzaje mięs lub przygotowując wersję wegetariańską z większą ilością pieczarek i dodatkiem cukinii. Ciekawym urozmaiceniem będzie też dodanie do sosu łyżki koncentratu pomidorowego lub kropli sosu Worcestershire dla głębszego smaku.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz

image_pdfZapisz jako PDF