Składniki:

Marchew

1 sztuka

Por

1 sztuka

Czerwona papryka

1 łyżeczka

Sól

3 szczypty

Gałka muszkatołowa

1 szczypta

Ser żółty

8 plastrów

Mięso mielone

1 kilogram

Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr

1 sztuka

Chilli

2 szczypty

Naleśniki

5 sztuk

Mąka kukurydziana

1 łyżeczka

Śmietana słodka

200 mililitrów

Keczup

4 łyżki

Serek topiony ze szczypiorkiem

1 sztuka

Pomidory krojone w puszce

1 opakowanie

easy

łatwe

45 min.

4 os.

Naleśniki a'la Lasagne z sosem mięsno-pomidorowym

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sporządzić farsz: zrumienić 1/2 kg mięsa mielonego z utartą marchewką i posiekanym porem na 1 łyżce oleju dodając czerwoną paprykę, sól i rozdrobnioną czosnkową mini kostkę, po około 5 minutach wsypać pomidory z puszki, przyprawić chilli i w razie potrzeby solą i gotować około 10 minut.

Krok 2

Śmietanę połączyć z mąką, gałką muszkatałową i chilli. Tortownicę posmarować tłuszczem a następnie obsypać bułką tartą. Na spodzie układamy naleśnika, 1/3 farszu mięsno-pomidorowego, na krawędziach w 4 miejscach umieścić kawałeczki sera topionego, zalać 1/4 sosu śmietanowego. Ułożyć w ten sposób ok 4 warstwy. Ostatnią warstwą jest naleśnik zalany sosem i pokryty serem żółtym w plastrach oraz posypany szczyptą chilli.

Krok 3

Formę tortową umieszczamy w nagrzanym piekarniku i pieczemy 25 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem. Wykonać smugi z keczupu i podzielić na 4 części, ułożyć na talerzach.

Naleśniki a’la Lasagne z sosem mięsno-pomidorowym

Klasyczne naleśniki w zupełnie nowej odsłonie! Nasze Naleśniki a’la Lasagne to doskonałe połączenie tradycyjnej polskiej kuchni z włoskimi inspiracjami. Soczyste mięso mielone, aromatyczne warzywa i kremowy sos śmietanowy tworzą kompozycję, która zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Dla kogo?

Idealne danie dla całej rodziny! Dzieci pokochają połączenie naleśników z serem, a dorośli docenią głębię smaku sosu mięsno-pomidorowego z nutą chilli. To propozycja dla osób, które lubią eksperymentować w kuchni i szukają nowych interpretacji klasycznych przepisów.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Świetny pomysł na niedzielny obiad, gdy mamy więcej czasu na przygotowanie wyjątkowego dania. Sprawdzi się również jako efektowne danie na spotkanie z przyjaciółmi czy rodzinną uroczystość. Możesz przygotować je wcześniej i odgrzać przed podaniem!

Czy wiesz, że?

Łączenie naleśników warstwami, podobnie jak w lasagne, pozwala na lepsze przeniknięcie smaków. Dodatek gałki muszkatałowej do sosu śmietanowego nadaje potrawie charakterystyczny, lekko korzenny aromat, który idealnie komponuje się z mięsno-pomidorowym farszem.

Dla urozmaicenia

Możesz eksperymentować z farszem dodając różne warzywa – cukinię, bakłażan czy paprykę. Wegetariańska wersja z sosem z soczewicy lub grzybów również będzie smakowała wyśmienicie. Dla miłośników ostrzejszych smaków polecamy zwiększyć ilość chilli lub dodać świeżą jalapeño.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

image_pdfZapisz jako PDF