Składniki:

Mleko

1 szklanka

Jajka

2 sztuki

Mąka

1.5 szklanki

Sól

1 szczypta

Olej

30 mililitrów

Tłuszcz do smażenia

3 łyżki

Piersi z kurczaka

400 gramów

Fix Kebab z sosem czosnkowym Knorr

2 łyżki

Cebula

2 sztuki

Ser żółty

200 gramów

Jogurt naturalny lub majonez

100 gramów

Olej roślinny

3 łyżki

easy

łatwe

45 min.

4 os.

Naleśniki à la kebab

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sporządź ciasto naleśnikowe, łącząc razem: mleko, jajka, mąkę, wodę, olej i szczyptę soli.

Krok 2

Mieszaj wszystkie składniki razem aż do uzyskania ciasta o gładkiej i jednolitej konsystencji.

Krok 3

Przygotuj naleśniki na patelni.

Krok 4

Kurczaka piersi potnij w paski. Olej wymieszaj z fixem Knorr, natrzyj nim mięso i obsmaż na patelni.

Krok 5

Cebulę pokrój na plastry, wrzuć na patelnię i podsmaż chwilę. Odstaw do ostygnięcia i połącz z serem tartym.

Krok 6

Zawiń farsz w naleśniki, umieść w naczyniu żaroodpornym i zapiekaj przez 20 minut w temperaturze 190 °C. Serwuj z sosem czosnkowym.

Naleśniki à la kebab – orientalna uczta na Twoim talerzu

Odkryj niezwykłe połączenie tradycyjnych naleśników z aromatycznym farszem inspirowanym kuchnią turecką! Nasze naleśniki à la kebab to propozycja, która zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Delikatne placki skrywające soczyste kawałki kurczaka doprawione orientalnymi przyprawami to błyskawiczny pomysł na obiad z charakterem.

Dla kogo?

Naleśniki à la kebab to idealna propozycja dla zabieganych osób, które cenią sobie smaczne i szybkie posiłki. Sprawdzą się również jako pomysł na rodzinny obiad – dzieci pokochają połączenie delikatnych naleśników z soczystym nadzieniem, a dorośli docenią wyrazisty, orientalny smak.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

To danie sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i na nieformalną kolację z przyjaciółmi. Możesz przygotować je również na wynos – zapakowane naleśniki będą doskonałą propozycją do pracy czy szkoły. To także świetny pomysł na wykorzystanie pozostałych po niedzielnym obiedzie kawałków kurczaka.

Czy wiesz, że…?

Naleśniki możesz przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce, owinięte folią spożywczą. Dzięki temu następnego dnia wystarczy przygotować farsz, zawinąć naleśniki i zapiec całość w piekarniku. To oszczędność czasu bez kompromisów w kwestii smaku!

Dla urozmaicenia

Farsz à la kebab świetnie komponuje się również z plackami tortilli. Możesz wzbogacić nadzienie o pieczarki pokrojone w ósemki, kukurydzę z puszki lub plastry kiszonych ogórków. Dla miłośników ostrzejszych smaków polecamy dodanie papryczki chili lub sosu sriracha do farszu.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

image_pdfZapisz jako PDF