Składniki:

Sól

Jajka

2 sztuki

Masło

4 łyżki

Szczypiorek

1 pęczek

Natka pietruszki

1 pęczek

Tarty żółty ser

300 gramów

Pestki słonecznika

4 łyżki

Biały pieprz

Śmietana kremówka

2 łyżki

Przyprawa do ryb

2 łyżeczki

Sok i skórka z cytryny

1 sztuka

Pstrągi sprawione

4 sztuki

easy

łatwe

45 min.

4 os.

Nadziewany pstrąg

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszaj starty ser z posiekaną natką pietruszki i posiekanym szczypiorkiem.

Krok 2

Wrzuć jajka, skórkę cytrynową, pestki słonecznika i śmietanę. Zmieszaj, dopraw solą i pieprzem.

Krok 3

Umyte i osuszone ryby posmaruj przyprawą do ryb i sokiem z cytryny.

Krok 4

Do wnętrza ryby włóż nadzienie z sera, połącz wykałaczkami.

Krok 5

Ryby pokryj kawałkami masła, owiń w folię aluminiową, i grilluj około 8 minut z każdej strony.

Nadziewany pstrąg z grilla – klasyk w nowej odsłonie

Delikatny pstrąg nadziewany kremowym farszem serowym to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ta prosta, ale elegancka potrawa łączy w sobie świeżość ziół z bogatym smakiem sera i chrupiącą nutą pestek słonecznika. Przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut, a efekt zachwyci nawet wybrednych smakoszy.

Dla kogo?

Nadziewany pstrąg to doskonały wybór dla miłośników lekkiej kuchni i świeżych ryb. Sprawdzi się zarówno na rodzinnym obiedzie, jak i podczas spotkania z przyjaciółmi. Jest to danie, które zadowoli osoby dbające o zdrowe odżywianie, a jednocześnie nie rezygnujące z pełni smaku.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Ten przepis idealnie sprawdzi się podczas letniego grillowania na świeżym powietrzu. To także świetna propozycja na romantyczną kolację we dwoje lub niedzielny obiad w gronie najbliższych. Elegancki wygląd dania sprawi, że będzie ono ozdobą każdego stołu.

Czy wiesz, że?

Pstrąg to ryba bogata w kwasy omega-3 oraz białko wysokiej jakości. Pieczenie w folii aluminiowej pozwala zachować wszystkie wartości odżywcze oraz soczystość mięsa. Dodatkowo, taka metoda przygotowania sprawia, że ryba nie przywiera do rusztu i zachowuje swój naturalny smak.

Dla urozmaicenia

Możesz eksperymentować z nadzieniem, dodając suszone pomidory, kapary lub oliwki. Dla ostrzejszego smaku warto dodać odrobinę chili lub świeżego imbiru. Pstrąga można również przygotować w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 20 minut.

Zostaw komentarz