Składniki:
Cebula czerwona
1 sztuka
Musztarda rosyjska
1 łyżeczka
Cebula prażona
2 łyżki
Filet z kurczaka
1 sztuka
Miód
2 łyżeczki
Oliwa
2 łyżki
Przyprawa do gulaszu
0.5 łyżeczki
Pieprz
0.5 łyżeczki
Czosnek
1 sztuka
Czosnek granulowany
1 szczypta
Sól
2 szczypty
Kostka rosołowa wołowa
1 sztuka
Cebula granulowana
1 łyżeczka
Mąka
1.5 łyżki
Liść laurowy
2 sztuki
łatwe
30 min.
2 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Siekamy czerwoną cebulę w kostkę i obsmażamy na oliwie, wrzucamy pokrojonego w kostkę lub paski kurczaka, najlepiej wcześniej zamarynowanego przez noc. Dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę. Doprawiamy początkowo solą i pieprzem. Smażymy wszystko porządnie i wsypujemy mąkę, którą pozostawiamy na moment z innymi składnikami na patelni. Po chwili wlewamy wodę i dokładnie mieszamy, kolejnym etapem będzie dodanie kostki rosołowej wołowej, liścia laurowego, estragonu, musztardy rosyjskiej i miodu oraz prażonej cebulki. Redukujemy sos i dolewamy okresowo wody. Stosujemy pozostałe przyprawy czyli cebulę granulowaną, czosnek granulowany, przyprawę do gulaszu.
Krok 2
Można dorzucić pietruszki i ziół prowansalskich według gustu, pietruszkę wolę suszoną. Trzeba pamiętać, aby nie przesadzić z estragonem. Po właściwym czasie sos uzyska odpowiednią konsystencję.
Krok 3
Takie danie serwujemy na talerzu z ziemniakami, kaszą lub ryżem.
Kurczak w Miodowo-Musztardowym Sosie
Delikatne kawałki kurczaka w aromatycznym sosie miodowo-musztardowym to propozycja, która zachwyci każdego miłośnika wyrazistych smaków. Soczyste mięso otulone kremowym sosem z nutą słodyczy miodu i pikantnej musztardy tworzy harmonijne połączenie, które rozpływa się w ustach.
Dla kogo?
To danie idealne dla całej rodziny – zarówno dorośli, jak i dzieci docenią jego łagodny, ale wyrazisty smak. Kurczak w sosie miodowo-musztardowym to także świetna propozycja dla osób, które cenią sobie szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie pełnowartościowe posiłki na co dzień.
Na jaką okazję?
Sprawdzi się doskonale jako obiad w ciągu tygodnia, gdy czasu na gotowanie jest niewiele. Podany z elegancją może również zachwycić gości podczas nieformalnego spotkania. To uniwersalne danie, które pasuje zarówno na zwykły dzień, jak i na bardziej wyjątkowe okazje.
Czy wiesz, że?
Połączenie miodu i musztardy to klasyk kulinarny znany w wielu kuchniach świata. Miód nie tylko dodaje słodyczy, ale także pomaga w karmelizacji składników, nadając potrawie głębszy smak. Estragon, który jest jednym ze składników, to zioło o delikatnym anyżowym aromacie, które szczególnie dobrze komponuje się z drobiem.
Dla urozmaicenia
Możesz eksperymentować z różnymi rodzajami miodu – akacjowy nada delikatniejszy smak, a gryczany bardziej wyrazisty. Zamiast kurczaka możesz użyć indyka lub wieprzowiny. Danie świetnie komponuje się z różnymi dodatkami – od klasycznych ziemniaków, przez kaszę gryczaną, po dziki ryż.