Składniki:

Olej

2 łyżki

Sól

1 łyżeczka

Mięso mielone z indyka

0.5 kilograma

Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr

1 sztuka

Pieprz kolorowy

1 sztuka

Makaron (duże muszle)

150 gramów

Garść świeżych liści szpinaku

1 sztuka

Garść tartego żółtego sera

1 sztuka

medium

średnie

45 min.

3 os.

Muszle z mięsem i szpinakiem

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotujmy w osolonej wodzie dodając odrobinę oliwy, regularnie mieszając.

Krok 2

Rozgrzewamy olej na patelni, wkładamy mięso, podsmażamy. Przy końcu smażenia wsypujemy przyprawy i dodajemy szpinak.

Krok 3

Makaron umieszczamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Wypełniamy mięsem i oprószamy serem żółtym.

Krok 4

Umieszczamy w piekarniku i pieczemy w temperaturze 190 stopni, aż ser się stopi i zarumieni.

Muszle z mięsem i szpinakiem – klasyka w nowej odsłonie

Pyszne muszle makaronowe wypełnione soczystym mięsem i delikatnym szpinakiem to propozycja, która zachwyci każdego miłośnika włoskich smaków. Ten prosty, a jednocześnie efektowny przepis łączy w sobie kremową konsystencję sera z wyrazistym smakiem mięsa i orzeźwiającą nutą szpinaku.

Dla kogo?

Danie idealne dla całej rodziny, szczególnie dla dzieci, które nie przepadają za szpinakiem w czystej postaci. Zapiekane muszle to świetny sposób na przemycenie wartościowych składników w apetycznej formie. Porcja pełna białka i żelaza zadowoli również aktywnych dorosłych.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Muszle z mięsem i szpinakiem sprawdzą się zarówno na codzienny obiad, jak i na nieformalną kolację z przyjaciółmi. Możesz przygotować je wcześniej i zapiec tuż przed podaniem, co czyni je doskonałym wyborem na spotkania towarzyskie. Efektowny wygląd zapiekanki z rumianym serem na wierzchu z pewnością zrobi wrażenie na gościach.

Czy wiesz, że?

Szpinak dodany do farszu nie tylko wzbogaca danie o cenne składniki odżywcze, ale także nadaje mu wilgotności i delikatnego smaku. Najlepiej dodawać go pod koniec smażenia mięsa, aby zachował swój kolor i wartości odżywcze.

Dla urozmaicenia

Możesz eksperymentować z rodzajami mięsa – sprawdzi się zarówno mielona wołowina, jak i drób czy mieszanka mięs. Dla wersji wegetariańskiej zastąp mięso rozdrobnionym tofu lub soczewicą. Ciekawym dodatkiem będą również suszone pomidory, oliwki czy kapary, które nadadzą potrawie śródziemnomorskiego charakteru.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz

image_pdfZapisz jako PDF