Składniki:

Makaron muszelki

300 gramów

Papryka czerwona

1 sztuka

Cebula

1 sztuka

Fix Spaghetti Napoli Knorr

1 opakowanie

Marynowana dynia

50 gramów

Ser feta

100 gramów

Oliwa z oliwek

3 łyżki

Gałązka świeżego rozmarynu

1 sztuka

easy

łatwe

30 min.

4 os.

Muszelki z pomidorowym sosem Napoli i fetą

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj w osolonej wodzie na półtwardo i odcedź.

Krok 2

Cebulę posiekaj w małą kostkę i zrumień na gorącej oliwie. Paprykę, pozbawioną gniazd nasiennych, pokrój w krążki. Podsmaż ją moment razem z cebulą.

Krok 3

Zawartość saszetki Knorr połącz z 300 ml wody i przelej na patelnię z cebulą i papryką. Zagotuj mieszankę. Zredukuj ogień i gotuj przez 5 minut.

Krok 4

Ugotowany makaron przełóż na patelnię z bulgoczącym sosem. Dorzuć kawałki dyni. Wszystko starannie wymieszaj i doprowadź do wrzenia.

Krok 5

Ugotowany makaron przełóż na talerz. Na wierzchu rozsyp pokruszony ser feta i przyozdób gałązkami rozmarynu.

Muszelki z pomidorowym sosem Napoli i fetą

Klasyczne muszelki makaronowe w towarzystwie aromatycznego sosu pomidorowego Napoli i kremowej fety to propozycja, która zachwyci podniebienia całej rodziny. Delikatny makaron, słodkawe pomidory i słony ser tworzą harmonijne połączenie smaków, które przeniesie Cię prosto do słonecznej Italii.

Dla kogo?

Danie idealne dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej oraz rodzin z dziećmi. Muszelki doskonale zatrzymują sos, co sprawia, że każdy kęs jest pełen smaku. To także świetna propozycja dla zabieganych osób – przygotowanie zajmuje zaledwie 20 minut, a efekt zachwyca jak z restauracyjnej kuchni.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Sprawdzi się zarówno jako codzienny, szybki obiad, jak i podczas nieformalnych spotkań z przyjaciółmi. Kolorowe danie pięknie prezentuje się na stole, a jego aromat zachęca do wspólnego biesiadowania. To również doskonały pomysł na lekką kolację w ciepły, letni wieczór.

Czy wiesz, że?

Ser feta, pochodzący z Grecji, nadaje potrawie charakterystyczny, słonawy smak, który doskonale równoważy słodycz pomidorów i dyni. Dodatek rozmarynu to nie tylko element dekoracyjny – ta aromatyczna przyprawa wspomaga trawienie i podkreśla śródziemnomorski charakter dania.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić potrawę o garść czarnych oliwek, suszone pomidory lub podprażone pestki dyni. Dla miłośników ostrzejszych smaków polecamy dodanie płatków chili lub świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Latem warto wzbogacić danie o świeże zioła – bazylię lub oregano.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz

image_pdfZapisz jako PDF