Składniki:
Seler
0.5 sztuki
Ziele angielskie
3 sztuki
Liść laurowy
1 sztuka
Marchew
1 sztuka
Pieprz
Sól
Cukier
Jajka
2 sztuki
Pietruszka
1 sztuka
Żelatyna
Filety z morszczuka
3 sztuki
Marynowane grzyby
10 sztuk
średnie
- min.
6 os.

Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Opłucz i wysusz filety, potnij je na kawałki.
Krok 2
Opłucz warzywa, zalej 1 litrem wody, wsyp ziele i liść laurowy, ugotuj. Wywar przecedź, umieść w nim ryby, dopraw solą. Gotuj przez około 20 minut.
Krok 3
Ryby wyjmij, umieść na półmisku. Z wywaru usuń ziele i liść laurowy.
Krok 4
Jajka ugotuj na twardo, przetnij na połówki i wraz z pokrojonymi grzybami ułóż dookoła ryb.
Krok 5
Żelatynę rozpuszczoną w ? szklanki gorącego wywaru dodaj do pozostałego wywaru, doprowadź do wrzenia. Przestudź, dopraw i zalej tym ryby.
Krok 6
Umieść w lodówce do wystudzenia.
Morszczuk z grzybami w galarecie – klasyk w nowoczesnej odsłonie
Delikatny morszczuk otulony aromatyczną galaretą z dodatkiem grzybów to propozycja, która zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Ta elegancka potrawa łączy w sobie subtelny smak ryby z wyrazistym aromatem grzybów, tworząc harmonijne połączenie, które rozpływa się w ustach.
Dla kogo?
Danie idealne dla miłośników klasycznej kuchni polskiej w lekkiej odsłonie. Morszczuk w galarecie to propozycja dla osób ceniących sobie tradycyjne smaki, ale w nowoczesnym wydaniu. Doskonały wybór dla tych, którzy dbają o linię – galaretka rybna jest niskokaloryczna, a jednocześnie sycąca i pełna wartości odżywczych.
Na jaką okazję?
Morszczuk z grzybami w galarecie sprawdzi się jako elegancka przystawka na świątecznym stole, ale także jako lekka kolacja w ciepły letni wieczór. To również doskonała propozycja na rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi czy uroczystą kolację. Podany na ozdobnym półmisku z przekrojonymi na pół jajkami i grzybami będzie prawdziwą ozdobą stołu.
Czy wiesz o tym?
Galaretki rybne to nie tylko smaczne, ale i zdrowe danie. Żelatyna zawarta w galarecie wspomaga zdrowie stawów i kości, a także poprawia kondycję skóry i włosów. Morszczuk jest natomiast źródłem pełnowartościowego białka oraz kwasów omega-3, które korzystnie wpływają na pracę serca i mózgu.
Dla urozmaicenia
Możesz wzbogacić smak potrawy dodając do wywaru kieliszek białego wytrawnego wina lub odrobinę soku z cytryny. Ciekawym urozmaiceniem będzie także dodanie świeżych ziół – koperku lub natki pietruszki – zarówno do wywaru, jak i do dekoracji gotowego dania.
