Składniki:
Bułka tarta
1 szklanka
Sól
1 łyżeczka
Starty parmezan
1 szklanka
Jajka
2 sztuki
Olej do smażenia
100 mililitrów
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
1 sztuka
Pieprz cytrynowy
1 łyżeczka
Kremówka 36%
4 łyżki
łatwe
30 min.
4 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bułkę tartą łączymy z solą, pieprzem, rozdrobnioną kosteczką czosnkową i parmezanem.
Krok 2
Jajko łączymy ze śmietanką kremową.
Krok 3
Osuszoną papierowym ręcznikiem rybę obtaczamy w jajku, a potem w mieszance bułki, przypraw i parmezanu. Smażymy na złoty kolor na oleju.
Morszczuk w panierce z parmezanem – chrupiąca uczta z morskich głębin
Delikatny morszczuk w aromatycznej panierce z parmezanem to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ta prosta, a jednocześnie wytworna potrawa zachwyca idealnym połączeniem chrupiącej panierki i soczystego wnętrza. Sekret tkwi w dodaniu parmezanu do panierki, który nadaje daniu wyjątkowego, wyrazistego smaku.
Dla kogo?
Danie idealne dla całej rodziny, szczególnie dla osób ceniących szybkie, a jednocześnie wartościowe posiłki. Morszczuk to ryba o delikatnym mięsie, które przypadnie do gustu nawet tym, którzy zwykle stronią od potraw rybnych. Dzięki chrupiącej panierce z parmezanem, danie zachwyci zarówno dorosłych, jak i dzieci.
Na jaką okazję?
Morszczuk w panierce z parmezanem sprawdzi się jako elegancki obiad w weekend, ale też jako szybki posiłek w środku tygodnia. To również doskonała propozycja na kolację z przyjaciółmi czy rodzinny obiad. Podany z pieczonymi ziemniakami i świeżą sałatką stworzy pełnowartościowy posiłek na każdą okazję.
Czy wiesz, że?
Morszczuk to ryba bogata w białko i kwasy omega-3, które wspierają pracę mózgu i serca. Parmezan natomiast dostarcza wapnia i białka, a także nadaje potrawie charakterystycznego, orzechowego aromatu. Połączenie tych składników tworzy nie tylko smaczne, ale i zdrowe danie.
Dla urozmaicenia
Możesz wzbogacić panierkę o suszone zioła – tymianek, rozmaryn czy oregano. Ciekawym dodatkiem będą też posiekane orzechy włoskie lub migdały. Zamiast smażenia, spróbuj upiec rybę w piekarniku – będzie równie smaczna, a mniej kaloryczna.