Składniki:

Mąka

2 łyżki

Bulion warzywny Knorr

1 sztuka

Masło

2 łyżki

Koperek

1 pęczek

Koncentrat pomidorowy

2 łyżki

Marchewka młoda

2 sztuki

Kapusta młoda

1 sztuka

easy

łatwe

30 min.

6 os.

Młoda kapusta wg mojej Mamy

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka wrzuć posiekaną kapustę oraz marchewkę obraną i pokrojoną w plasterki. Wsyp kostkę bulionową Knorr i wszystko zalej wrzącą wodą do połowy wysokości. Gotuj przez 15 minut.

Krok 2

Przygotuj "złotą zasmażkę": na patelni ogrzewaj mąkę z masłem, aż masło się rozpuści, składniki dokładnie się połączą i zasmażka lekko się zrumieni.

Krok 3

Koperek posiekaj na drobno. Pod koniec gotowania wsyp do kapusty zasmażkę, koncentrat i koperek. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez minutę. Serwuj z młodymi ziemniakami.

Młoda Kapusta z Koperkiem – Przepis Mojej Mamy

Delikatna, soczysta i pełna aromatu – młoda kapusta przygotowana według przepisu mojej Mamy to prawdziwy smak wiosny na talerzu. To danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z głębią smaku, przywołując wspomnienia rodzinnych obiadów.

Dla kogo?

Ta klasyczna potrawka z młodej kapusty idealnie sprawdzi się jako dodatek do niedzielnego obiadu dla całej rodziny. Jej łagodny smak docenią zarówno dorośli, jak i dzieci, które zwykle niechętnie sięgają po warzywa. To także świetna propozycja dla osób poszukujących lekkiego, wiosennego dania, które jest jednocześnie sycące i pełnowartościowe.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Młoda kapusta według przepisu Mamy to doskonały wybór na codzienny obiad, ale również na świąteczny stół wielkanocny. Podana z młodymi ziemniakami stanowi kwintesencję wiosennego posiłku – prostego, ale niezwykle satysfakcjonującego. To również świetna propozycja na rodzinne spotkania, gdy chcemy przygotować coś tradycyjnego i sprawdzonego.

Czy wiesz o tym?

Młoda kapusta jest skarbnicą witaminy C i błonnika. Gotowana krótko, z dodatkiem marchewki, zachowuje większość swoich wartości odżywczych. Tradycyjna zasmażka, choć dodaje kalorii, sprawia, że warzywa stają się bardziej przyswajalne dla organizmu, a ich smak – pełniejszy i bardziej wyrazisty.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić potrawkę dodając podsmażoną cebulkę lub boczek. Niektórzy lubią dodać odrobinę śmietany zamiast zasmażki, uzyskując delikatniejszą konsystencję. Świetnie sprawdzi się również dodatek świeżych ziół – oprócz koperku możesz użyć natki pietruszki lub szczypiorku.

Zostaw komentarz