Składniki:

Mąka pszenna

400 gramów

Cukier

2 szklanki

Mleko

3 łyżki

Cynamon

1 łyżeczka

Masło

200 gramów

Mąka ziemniaczana

2 łyżki

Proszek do pieczenia

2 łyżeczki

Jaja

2 sztuki

Zimna woda

1 szklanka

Kwaśne jabłka

1.5 kilograma

Cukier waniliowy

32 gramy

Cukier puder

3 szklanki

Konfitury malinowe

1 sztuka

medium

średnie

60 min.

3 os.

Mleczna szarlotka z malinami

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

NADZIENIE Składniki: 1,5 kg jabłek 1/3 szkl cukru lub mniej, gdy jabłka są słodkie 16 g cukru waniliowego 1/4 szkl wody 1/2 łyżeczki cynamonu 40g masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej +słoiczek konfitury malinowej Jabłka obrać, wyciąć gniazda i pokroić na kawałki około 2-3 cm. Jabłka wsypać do garnka, wsypać cukier, dolać wodę, dodać cynamon i masło. Prażyć około 5 minut pod przykryciem a potem bez (jabłka powinny być miękkie ale nie zupełnie rozgotowane). Na końcu odparować wodę, posypać mąką ziemniaczaną i szybko zamieszać (nie pozwolić na utworzenie się klusek). Zagotować i ostudzić

Krok 2

CIASTO Składniki: 400g mąki pszennej 1/3 szkl. cukru 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 16 g cukru waniliowego 3-4 łyżki mleka 160g miękkiego masła Składniki ciasta dokładnie wymieszać (ja używam malaksera). Ciasto podzielić na dwie identyczne części. Na papierze do pieczenia rozwałkować z ciasta prostokąt o wymiarach blaszki (24×25) i umieścić go ostrożnie w blaszce. Ponakłuwać. Włożyć do rozgrzanego piekarnika i podpiec 10 minut w temp. 180 stopni. Następnie wyjąć, posmarować konfiturą malinową, na to ułożyć jabłka i wyrównać. Drugą część ciasta rozwałkować znowu na papierze do pieczenia na rozmiar blaszki – zrolować z papierem a potem delikatnie przenieść nad blaszkę i ciasto rozwijając położyć na wierzchu jabłek. Wyrównać, ponakłuwać i znów wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 30-35 min. Wierzch powinien być zrumieniony. Upieczoną szarlotkę ostudzić

Krok 3

LUKIER Składniki: 3/4 szkl cukru pudru parę łyżek gorącej wody Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i lukrem polać starannie lekko przestudzoną szarlotkę.

Mleczna szarlotka z malinami – klasyk w nowej odsłonie

Odkryj wyjątkowy smak mlecznej szarlotki z malinami – ciasta, które łączy w sobie tradycyjną recepturę z owocową świeżością. To doskonałe połączenie soczystych jabłek, słodkiej konfitury malinowej i puszystego ciasta na mleku, które rozpływa się w ustach. Każda warstwa tego wypieku kryje w sobie inną niespodziankę smakową – od kruchego spodu, przez aromatyczne jabłka z cynamonem, po delikatny lukier, który dodaje całości eleganckiego wykończenia.

Dla kogo?

Mleczna szarlotka z malinami to idealny wypiek dla miłośników klasycznych deserów w nowym wydaniu. Spodoba się zarówno dzieciom, jak i dorosłym, którzy cenią sobie tradycyjne smaki wzbogacone o owocowe akcenty. To ciasto, które zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy domowych wypieków.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

To doskonały wybór na niedzielne popołudnie z rodziną, spotkanie z przyjaciółmi przy kawie czy też jako słodki poczęstunek na imieniny. Sprawdzi się również jako deser na świątecznym stole, gdzie z pewnością zachwyci wszystkich gości swoim wyglądem i smakiem.

Czy wiesz, że?

Połączenie jabłek z malinami to nie tylko smakowy, ale i zdrowotny duet. Jabłka są bogate w błonnik i przeciwutleniacze, a maliny dostarczają witaminy C i manganu. Dzięki temu nawet słodki deser może mieć swoje zdrowotne zalety!

Dla urozmaicenia

Możesz eksperymentować z tym przepisem, dodając do nadzienia odrobinę kardamonu lub imbiru, które podkreślą smak jabłek. Zamiast konfitury malinowej sprawdzi się również konfitura z czarnej porzeczki lub żurawiny. Ciasto możesz udekorować płatkami migdałów przed pieczeniem, co doda mu chrupkości i orzechowego aromatu.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

image_pdfZapisz jako PDF