Składniki:

Cebula

2 sztuki

Cukinia

1 sztuka

Pomidory

500 gramów

Tymianek suszony

1 łyżka

Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

2 łyżki

Ząbki czosnku

3 sztuki

Oliwa

5 łyżek

Papryka

2 sztuki

Bakłażan

1 sztuka

easy

łatwe

90 min.

4 os.

Mieszanka warzywna po liońsku

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażana i cukinię pokrój na plastry, posyp przyprawą Knorr i pozostaw na godzinę, aby usunąć gorzki smak.

Krok 2

Po godzinie warzywa osusz papierowym ręcznikiem.

Krok 3

Umieść na blasze, polej oliwą, i piecz w piekarniku około 10 minut z obu stron.

Krok 4

Papryki zanurz we wrzątku na 10 minut, następnie pokrój. Cebulę posiekaj w krążki, pomidory pokrój w kostkę.

Krok 5

Zeszklij cebulę na oliwie. Dodaj papryki i pomidory do cebuli. Duś wszystko przez 10 minut. Przyprawą Knorr dopraw całość. Potem dodaj podpieczonego bakłażana i cukinię, tymianek, rozgnieciony czosnek i delikatnie zagotuj wszystko razem.

Mieszanka warzywna po liońsku – klasyka kuchni francuskiej

Mieszanka warzywna po liońsku to aromatyczne danie, które przeniesie Cię wprost na ulice francuskiego Lyonu. Soczyste bakłażany i cukinie, słodkie papryki oraz pomidory tworzą harmonijną kompozycję smaków, dopełnioną aromatem tymianku i czosnku. Sekret tego dania tkwi w odpowiednim przygotowaniu warzyw – odgoryczeniu bakłażana i cukinii oraz delikatnym podpieczeniu, które wydobywa ich naturalny smak.

Dla kogo?

Danie idealne dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej oraz osób poszukujących lekkiego, a jednocześnie sycącego posiłku. Mieszanka warzywna po liońsku sprawdzi się zarówno jako samodzielne danie dla wegetarian, jak i jako dodatek do grillowanych mięs czy ryb dla wszystkich, którzy cenią sobie zbilansowane posiłki bogate w warzywa.

Na jaką okazję?

Doskonały wybór na rodzinny obiad czy kolację z przyjaciółmi. Sprawdzi się również jako element większego przyjęcia w stylu bufetu. To także świetna propozycja na lekki lunch w ciepłe dni, kiedy pragniemy czegoś odżywczego, ale niezbyt ciężkiego.

Czy wiesz, że?

Kuchnia lyońska słynie z prostoty i wykorzystania lokalnych, sezonowych produktów. Tradycyjnie dania tego typu przygotowywano, aby zagospodarować nadmiar letnich warzyw. Dzięki duszeniu składników wszystkie smaki i aromaty doskonale się przenikają, tworząc bogatą kompozycję smakową.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić potrawę o świeże zioła – bazylię, rozmaryn czy oregano. Ciekawym dodatkiem będą również oliwki, kapary lub ser feta pokruszony na wierzchu gotowego dania. Dla bardziej wyrazistego smaku dodaj szczyptę wędzonej papryki lub płatki chili.

Zostaw komentarz