Składniki:

Mięso mielone drobiowe

500 gramów

Fix Gołąbki bez zawijania Knorr

1 opakowanie

Świeży szpinak

2 pęczki

Natka pietruszki

1 pęczek

Starty parmezan

5 łyżek

Bułka tarta

6 łyżek

Woda

50 mililitrów

Kolendra mielona

0.5 łyżeczki

Orzeszki nerkowca, upalone i posiekane

4 łyżki

Kwaśna śmietana

4 łyżki

Świeża kolendra

1 pęczek

Kmin rzymski

0.5 łyżeczki

easy

łatwe

45 min.

4 os.

Mięsne kulki za szpinakiem

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umieść natkę pietruszki i szpinak w kielichu blendera razem z 50 ml wody, po czym zmiksuj na gładką masę.

Krok 2

Zmielone mięso umieść w misce. Wsyp kumin, kolendrę, szpinak oraz orzechy i 3 łyżki bułki tartej. Wymieszaj na jednolitą masę.

Krok 3

Z przygotowanej masy uformuj kuleczki. Pozostałą bułkę tartą połącz z parmezanem i obtocz w tej mieszance kuleczki.

Krok 4

Przygotowane kulki umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 °C. Piecz przez 25 minut.

Krok 5

Kwaśną śmietanę połącz z posiekaną kolendrą i dopraw według smaku. Upieczone kulki serwuj ze śmietaną oraz na przykład kawałkami chleba pita.

Mięsne kulki ze szpinakiem – aromatyczna przekąska dla całej rodziny

Soczyste mięsne kulki ze szpinakiem to doskonała propozycja na rodzinny obiad lub kolację. Połączenie mielonego mięsa z delikatnym szpinakiem, aromatycznymi przyprawami i chrupiącymi orzechami tworzy wyjątkową kompozycję smaków. Kulki obtoczone w parmezanowej panierce zyskują apetyczną, złocistą skórkę podczas pieczenia, a podane z orzeźwiającym dipem ze śmietany i kolendry stanowią prawdziwą ucztę dla podniebienia.

Dla kogo?

Te aromatyczne kulki mięsne ze szpinakiem to idealna propozycja dla rodzin z dziećmi. Szpinak ukryty w mięsnych kulkach to świetny sposób na przemycenie warzyw do diety najmłodszych. Dzięki pieczeniu zamiast smażenia, danie jest zdrowsze i lżejsze, co docenią wszyscy dbający o zbilansowaną dietę.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Mięsne kulki ze szpinakiem sprawdzą się zarówno na codzienny obiad, jak i na nieformalną kolację z przyjaciółmi. Podane z chlebkami pita i dipem tworzą kompletny posiłek, który można przygotować wcześniej i odgrzać przed podaniem. To również świetna propozycja na przekąskę podczas spotkań rodzinnych czy oglądania meczu.

Czy wiesz, że?

Szpinak to prawdziwa skarbnica składników odżywczych – zawiera żelazo, witaminy A, C i K oraz luteinę wspierającą zdrowie oczu. Połączenie szpinaku z mięsem zwiększa przyswajalność żelaza, co czyni to danie nie tylko smacznym, ale i wartościowym odżywczo.

Dla urozmaicenia

Możesz eksperymentować z rodzajem mięsa – sprawdzi się zarówno wołowina, jak i mieszanka mięs. Dla wersji wegetariańskiej zastąp mięso ugotowaną kaszą gryczaną i serem feta. Dip można wzbogacić o czosnek, sok z cytryny lub posiekane ogórki.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

image_pdfZapisz jako PDF