Składniki:
Mięso mielone z udźca indyka
600 gramów
Cebula biała nieduża
2 sztuki
Kukurydza konserwowa, odcedzona
0.5 szklanki
Jajko
1 sztuka
Bułka tarta do masy
4 łyżki
Mleko
8 łyżek
Pieprz ziołowy
0.5 łyżeczki
Sos chilli z czosnkiem
3 łyżeczki
Sól
0.5 łyżeczki
Papryka
0.5 łyżeczki
Bułka tarta
2 łyżki
Przyprawa do wieprzowiny Knorr
1 łyżka
łatwe
45 min.
6 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso można nabyć już zmielone lub własnoręcznie zmielić udziec indyczy pozbawiony skóry i kości. Umieścić w misce. Dodać jajko, wsypać wszystkie przyprawy, bułkę tartą i mleko, wymieszać.
Krok 2
Cebule oczyścić i posiekać, przesmażyć na 1 łyżce oleju, wsypać do mięsa. Dodać również kukurydzę i dokładnie wymieszać całość. Odstawić na 20 - 30 minut.
Krok 3
Mokrymi od zimnej wody rękoma uformować 6 sporych kotletów. Otoczyć je lekko w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na patelni. Pod koniec smażenia, kiedy kotlety zarumienią się z obu stron, przykryć patelnię i krótko poddusić mięso na niskim ogniu. Serwować z ziemniakami i małosolnymi ogórkami.
Mieleńce z kukurydzą – domowy obiad pełen smaku
Mieleńce z kukurydzą to doskonała propozycja na sycący obiad, który zachwyci całą rodzinę. Soczyste kotlety z mielonego mięsa indyczego wzbogacone słodką kukurydzą i aromatyczną cebulką to prawdziwa uczta dla podniebienia!
Dla kogo?
Danie idealne dla rodzin z dziećmi, które nie przepadają za tradycyjnymi kotletami. Słodkawa kukurydza ukryta w mięsie sprawia, że nawet niejadki z przyjemnością zjedzą porcję białka. Mieleńce są też świetną propozycją dla osób dbających o linię – indyk to mięso lekkostrawne i mniej kaloryczne niż wieprzowina.
Na jaką okazję?
Mieleńce z kukurydzą sprawdzą się zarówno na codzienny obiad, jak i niedzielny rodzinny posiłek. Możesz je przygotować wcześniej i odgrzać, gdy niespodziewanie wpadną goście. Podane z ziemniakami i ogórkami małosolnymi tworzą kompletny, tradycyjny zestaw obiadowy, który zadowoli każdego.
Czy wiesz o tym?
Kukurydza dodana do kotletów nie tylko wzbogaca ich smak, ale również dostarcza cennych składników odżywczych. Jest bogata w błonnik, który wspomaga trawienie, oraz witaminy z grupy B. Mięso z indyka to z kolei doskonałe źródło pełnowartościowego białka i żelaza.
Dla urozmaicenia
Mieleńce możesz podać również z kaszą gryczaną lub ryżem. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj do masy mięsnej posiekaną paprykę chili lub szczyptę wędzonej papryki. Latem warto zastąpić ogórki małosolne świeżą surówką z pomidorów i ogórków z dodatkiem cebuli i koperku.