Składniki:

Mięso mielone z kurczaka

400 gramów

Fix Chili con carne Knorr

1 opakowanie

Cukinia

1 sztuka

Papryczka chilli

1 sztuka

Kukurydziane placki tortilla

10 sztuk

Starty żółty ser

4 łyżki

Olej

1 łyżka

Woda

300 mililitrów

easy

łatwe

30 min.

4 os.

Meksykańskie placki burritos

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podsmażaj mięso na oleju aż będzie sypkie.

Krok 2

Cukinię pokrój na cienkie paski, a papryczkę chilli posiekaj drobno. Potem dodaj je do mięsa i podduś przez moment.

Krok 3

Wsyp także Fix Kurczak po meksykańsku Knorr oraz 300 mililitrów wody. Zamieszaj i gotuj przez 10 minut.

Krok 4

Ogrzej placki w kuchence mikrofalowej lub rozgrzanym piekarniku, następnie wyłóż na nie po parę łyżek farszu i obsyp serem.

Krok 5

Potem zwiń je i serwuj np. z awokado oraz porcją kwaśnej śmietany.

Meksykańskie placki burritos – smak słonecznego Meksyku na Twoim talerzu

Marzysz o podróży do kulinarnego raju? Nasze meksykańskie placki burritos przeniosą Cię wprost na słoneczne plaże Meksyku! To aromatyczne danie łączy w sobie sypkie mięso, chrupiącą cukinię i pikantną paprykę chilli, tworząc kompozycję, która zachwyci każdego miłośnika egzotycznych smaków. Sekret tkwi w idealnym połączeniu składników i przypraw, które nadają potrawie autentyczny, meksykański charakter.

Dla kogo?

Meksykańskie placki burritos to propozycja dla wszystkich, którzy cenią sobie różnorodność w codziennym menu. Szczególnie przypadną do gustu miłośnikom aromatycznych przypraw i wyrazistych smaków. To danie, które z pewnością zadowoli zarówno początkujących kucharzy, jak i doświadczonych smakoszy kuchni meksykańskiej.

Na jaką okazję?

Przede wszystkim na pyszny, meksykański obiad! Burritos sprawdzą się również jako oryginalna propozycja na spotkanie z przyjaciółmi czy nieformalną kolację. To także świetny pomysł na szybki posiłek w ciągu tygodnia, gdy mamy ochotę na coś wyjątkowego, a jednocześnie prostego w przygotowaniu.

Czy wiesz, że?

Placki do burritos to tortilla, która powinna być lekko podgrzana przed nałożeniem farszu. Dzięki temu staje się bardziej elastyczna i łatwiejsza do zwinięcia. Tradycyjna kuchnia meksykańska słynie z wykorzystania limonki, różnych odmian papryki i kolendry, które nadają potrawom niepowtarzalny aromat i smak.

Dla urozmaicenia

Gotowe burritos możesz podać z łyżką kwaśnej śmietany i świeżym awokado, które dodadzą potrawie kremowej konsystencji i zrównoważą pikantność dania. Możesz również eksperymentować z różnymi rodzajami sera lub dodać świeżą kolendrę dla jeszcze bardziej autentycznego, meksykańskiego smaku.

Zostaw komentarz