Składniki:

Gotowe naleśniki

6 sztuk

Fix Chili con carne Knorr

1 opakowanie

Czerwona fasola z puszki

200 gramów

Kukurydza z puszki

200 gramów

Cukinia

1 sztuka

Cebula

1 sztuka

Ząbek czosnku

1 sztuka

Koncentrat pomidorowy

3 łyżki

Papryczka chili

1 sztuka

Starty żółty ser

0.5 szklanki

Oliwa

3 łyżki

Woda

250 mililitrów

easy

łatwe

30 min.

6 os.

Meksykańskie naleśniki na ostro

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na rozgrzanej patelni zrumień posiekany czosnek i cebulę. Potem wsyp pokrojoną cukinię oraz fasolę i kukurydzę.

Krok 2

Fix wymieszaj z 250 ml wody, przelej na patelnię i całość doprowadź do wrzenia. Zredukuj ogień i gotuj przez 3 minuty.

Krok 3

Przygotowany farsz wyłóż na naleśniki i zawiń każdy w rulon. W miseczce wymieszaj dokładnie koncentrat z posiekaną papryczką chilli.

Krok 4

Naleśniki umieść w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Górę każdego naleśnika posmaruj koncentratem chilli i obsyp tartym serem. Naczynie włóż do rozgrzanego do 190 stopni C piekarnika na 15 minut. Serwuj na ciepło.

Meksykańskie naleśniki na ostro – pikantna uczta prosto z Meksyku

Odkryj niezwykłe połączenie delikatnych naleśników z wyrazistym, meksykańskim farszem! Nasze meksykańskie naleśniki na ostro to prawdziwa eksplozja smaków, która przeniesie Cię wprost na ulice Meksyku. Soczysta cukinia, kremowa fasola i słodka kukurydza tworzą idealną bazę, którą dopełnia aromatyczny czosnek i cebula. Całość otulona w delikatny naleśnik i zapieczona pod warstwą sera z pikantnym akcentem chilli tworzy danie, któremu trudno się oprzeć.

Sekret tego przepisu tkwi w idealnym balansie między ostrością papryczki chilli a łagodnością pozostałych składników. To danie inspirowane tradycyjną kuchnią meksykańską z Półwyspu Jukatan, dostosowane do europejskich podniebień – wystarczająco pikantne, by pobudzić zmysły, ale nie na tyle ostre, by przesłonić bogactwo pozostałych smaków.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Dla kogo?

Meksykańskie naleśniki z chilli con carne to propozycja dla wszystkich miłośników wyrazistych, pikantnych smaków. Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni i cenisz sobie dania z charakterem, ten przepis jest stworzony właśnie dla Ciebie!

Na jaką okazję?

Doskonale sprawdzą się jako sycący obiad dla rodziny lub przyjaciół. To również świetna propozycja na nieformalne przyjęcie w domu – kolorowe, aromatyczne i efektowne danie, które z pewnością zrobi wrażenie na Twoich gościach.

Czy wiesz, że?

Tradycyjne chilli con carne podaje się zazwyczaj z ryżem lub tortillą. Nasze naleśnikowe wariacje to europejska interpretacja tego klasycznego meksykańskiego dania, łącząca dwie różne tradycje kulinarne w jedno wyjątkowe doświadczenie smakowe.

Dla urozmaicenia

Dodaj do farszu świeżą kolendrę, która nada potrawie autentycznego, meksykańskiego charakteru. Możesz również podać naleśniki z kleksem kwaśnej śmietany, która złagodzi pikantność i doda kremowej tekstury.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

image_pdfZapisz jako PDF