Składniki:

Polędwica wołowa

400 gramów

Sól

0.5 łyżeczki

Pieprz czarny mielony

1 łyżeczka

Limonka

2 sztuki

Pomidory pellati

400 gramów

Olej rzepakowy

4 łyżki

Rosół wołowy Knorr

1 sztuka

Tortille z kukurydzy

12 sztuk

Cebula

1 sztuka

Czerwona papryka

1 sztuka

Mango

1 sztuka

Pomidory

2 sztuki

Awokado

1 sztuka

Natka kolendry

1 pęczek

Cytryna

1 sztuka

easy

łatwe

60 min.

4 os.

Meksykańska tortilla kukurydziana z wołowiną i awokado

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umieść w misce, posyp solą, a potem zmielonym czarnym pieprzem. Na mięso wyciśnij dodatkowo sok z limonki. Mięso odstaw na 30 minut, by się zamarynowało.

Krok 2

Zmiksuj pomidory z puszki oraz jalapeno na gładką masę. Wlej do garnka i gotuj około 5 minut, przypraw do smaku kostką rosołową Knorr i starannie wymieszaj. Następnie gotuj całość na małym ogniu przez około 20 minut.

Krok 3

Posiekane w kostkę mango, pomidory, paprykę, awokado, po jednej papryczce chili i drobno pokrojoną kolendrę połącz ze sobą. Przypraw do smaku odrobiną soli, cukru i sokiem z limonki. Odłóż na bok.

Krok 4

Na dużej patelni podgrzej porządnie tłuszcz i smaż mięso porcjami – z każdej strony, po czym przekładaj do pustej miski.

Krok 5

Tortille ogrzej w kuchence mikrofalowej. Posmaruj je sosem z pomidorów, ułóż wołowinę oraz salsę z awokado, mango, pomidorów i papryki. Brzegi tortilli złóż do środka, a potem zwiń całą tortillę. Tortille serwuj z sosem pomidorowym i cząstką cytryny.

Meksykańska tortilla kukurydziana z wołowiną i awokado

Odkryj smak słonecznego Meksyku w swojej kuchni! Nasza tortilla kukurydziana z wołowiną i awokado to prawdziwa fiesta smaków, która przeniesie Cię wprost na ulice Meksyku. Soczysta wołowina zamarynowana w soku z limonki, kremowe awokado i słodkie mango tworzą harmonijne połączenie, które zachwyci Twoje podniebienie.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Sekret tej potrawy tkwi w idealnym balansie składników – delikatna ostrość papryczek jalapeno łączy się z orzeźwiającą nutą kolendry i słodyczą mango. Domowy sos pomidorowy nadaje całości głębi smaku, a wszystko to zamknięte w chrupiącej, kukurydzianej tortilli.

Dla kogo?

Kukurydziana tortilla z wołowiną i warzywami przypadnie do gustu każdemu, a przede wszystkim miłośnikom kuchni meksykańskiej oraz osobom, które dopiero rozpoczynają z nią przygodę. To doskonały wybór zarówno dla tych, którzy lubią pikantne potrawy, jak i dla preferujących łagodniejsze smaki.

Na jaką okazję?

Tortilla z wołowiną i awokado sprawdzi się jako oryginalna przekąska na spotkaniu z przyjaciółmi, przystawka podczas przyjęcia lub pomysł na nieformalny obiad. Możesz ją również przygotować na piknik lub jako szybki lunch do pracy.

Czy wiesz, że?

Tradycyjna meksykańska tortilla powstaje najczęściej z mąki kukurydzianej. Przepis na ten placek, zastępujący między innymi chleb, jest bardzo prosty. Mąkę miesza się z wodą, finalnie piekąc ciasto na specjalnych patelniach nazywanych comal.

Dla urozmaicenia

Do farszu z wołowiny i warzyw możesz dodać ulubiony ser, najlepiej typu queso fresco lub monterey jack. Możesz również wzbogacić potrawę o czarną fasolę lub kukurydzę, aby nadać jej jeszcze bardziej autentyczny meksykański charakter.

Zostaw komentarz