Składniki:
Okoń morski - filety
70 dekagramów
Olej
2 łyżki
Masło
1 łyżka
Białe wino
100 mililitrów
Mąka pszenna
1 łyżka
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
2 łyżeczki
łatwe
60 min.
4 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rybę płuczemy, osuszamy.
Krok 2
Przyprawę Knorr mieszamy z olejem i nacieramy nią ryby. Odkładamy do marynowania na 30 min.
Krok 3
Ryby posypujemy mąką. Na patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy na nim ryby po obu stronach.
Krok 4
Gdy ryby nabiorą złotego koloru dolewamy na patelnię wino i smażymy do odparowania.
Krok 5
Serwujemy ozdobione koperkiem lub zielonymi listkami kopru włoskiego.
Marynowany okoń morski – klasyk w nowoczesnym wydaniu
Marynowany okoń morski to propozycja dla miłośników delikatnych, aromatycznych dań rybnych. Sekret tej potrawy tkwi w prostocie przygotowania i harmonii smaków. Świeżego okonia morskiego dokładnie myjemy i osuszamy, by następnie zamarynować go w mieszance przyprawy Knorr i oleju. Ta krótka, 30-minutowa marynata nada rybie wyjątkowego aromatu i przygotuje ją do dalszej obróbki.
Dla kogo?
Danie idealne dla osób ceniących lekkość i wyrazisty smak. Okoń morski to ryba o delikatnym, białym mięsie, które zachwyci nawet osoby zwykle stroniące od potraw rybnych. Dzięki krótkiemu czasowi przygotowania, sprawdzi się również dla zapracowanych, którzy pragną zjeść coś wyjątkowego bez spędzania godzin w kuchni.
Na jaką okazję?
Marynowany okoń świetnie sprawdzi się jako elegancka kolacja we dwoje lub podczas rodzinnego obiadu. To również doskonała propozycja na lekki posiłek w ciepły, letni wieczór. Podany z lampką białego wina stworzy atmosferę restauracyjnego doznania we własnym domu.
Czy wiesz, że?
Okoń morski jest cennym źródłem białka i kwasów omega-3. Obsmażanie ryby na maśle nadaje jej niepowtarzalnego, orzechowego aromatu, a wino dodane pod koniec smażenia tworzy delikatny sos, który podkreśla naturalny smak ryby.
Dla urozmaicenia
Możesz wzbogacić danie dodając do marynaty sok z cytryny i świeże zioła. Zamiast masła spróbuj użyć oliwy z oliwek z dodatkiem czosnku. Ryba świetnie komponuje się z purée ziemniaczanym lub sałatką z młodych warzyw.