Składniki:

Bakłażan

20 dekagramów

Cukinia

15 dekagramów

Ser feta/ser bałkański

10 dekagramów

Cebula

1 sztuka

Czerwona papryka

1 sztuka

Olej rzepakowy

150 mililitrów

Ocet winny

8 łyżek

Wino ryżowe

4 łyżki

Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr

2 sztuki

Sól

1 szczypta

Pieprz

1 szczypta

easy

łatwe

45 min.

4 os.

Marynowana sałatka z grillowanej cukinii i bakłażana

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażana dokładnie umyjmy, osuszmy. Kroimy na cienkie plastry, solimy obustronnie i odkładamy na 15 minut. Następnie wycieramy papierowym ręcznikiem do sucha, by usunąć goryczkę. Przyprawiamy pieprzem, lekko skrapiamy olejem i grillujemy obustronnie na rumiano.

Krok 2

Cukinię także myjemy, osuszamy i kroimy na cienkie plastry. Przyprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu. Grillujemy podobnie jak bakłażana. Warzywa odkładamy na 20 minut, aby ostygły.

Krok 3

W międzyczasie obieramy cebulę i siekamy na bardzo małą kostkę. Wlewamy 100 ml oleju rzepakowego, dodajemy pokruszone mini kostki Knorr, ocet winny oraz wino ryżowe. Wszystko dokładnie mieszamy.

Krok 4

Paprykę płuczemy, wycinamy gniazdo nasienne i białe skórki. Kroimy na cienkie paski. Do przepłukanych i wysterylizowanych słoiczków wkładamy po 2-3 plastry bakłażana, potem 4-5 plasterków cukini i paski papryki. Posypujemy pokrojonym w kosteczkę o wymiarach około 0,5 cm na 0,5 cm serem bałkańskim.

Krok 5

Nakrywamy następną warstwą bakłażanów, cukini, ponownie bakłażanów i cukini. Lekko dociskamy. Na górę kładziemy po 3-4 kostki sera i zalewamy marynatą. Dokładnie zamykamy słoiczki i umieszczamy w lodówce na 24-48 godzin.

Krok 6

Serwujemy z chlebem lub na przykład z krakersami ryżowymi.

Marynowana sałatka z grillowanej cukinii i bakłażana

Odkryj smak lata zamknięty w słoiku! Nasza marynowana sałatka z grillowanej cukinii i bakłażana to prawdziwa eksplozja śródziemnomorskich aromatów. Soczyste plastry warzyw, delikatnie przypieczone na grillu, nabierają głębi smaku dzięki aromatycznej marynacie z dodatkiem wina ryżowego i octu winnego.

Dla kogo?

Ta kompozycja będzie idealna dla miłośników warzywnych przekąsek oraz osób ceniących sobie zdrowe, ale pełne smaku dania. Doskonała propozycja dla wegetarian szukających bogatych w smak dodatków do codziennych posiłków. Ser bałkański dodaje kremowej tekstury i wyrazistości całej sałatce.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Sprawdzi się jako elegancka przystawka podczas rodzinnego obiadu, element większego bufetu czy też samodzielna przekąska na spotkaniu z przyjaciółmi. Przygotowana w słoiczkach może być również pomysłowym prezentem kulinarnym dla bliskich, którzy docenią domowe przetwory.

Czy wiesz, że?

Marynowanie warzyw to nie tylko sposób na przedłużenie ich trwałości, ale także metoda wzbogacenia smaku. Bakłażan pozbawiony goryczki dzięki soleniu i grillowaniu nabiera delikatności, a cukinia zachowuje swoją soczystość nawet po kilku dniach w marynacie.

Dla urozmaicenia

Sałatkę możesz podać na chrupiących grzankach z oliwą, jako dodatek do grillowanych mięs lub składnik większej sałatki. Świetnie komponuje się z pieczywem pełnoziarnistym oraz waflami ryżowymi. Możesz też eksperymentować z dodatkiem świeżych ziół – bazylii, tymianku czy oregano.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz

image_pdfZapisz jako PDF