Składniki:

Makrela wędzona

1 sztuka

Majonez Hellmann's Babuni

3 łyżki

Ogórek konserwowy

3 sztuki

Czerwona cebula

1 sztuka

Zielona fasolka szparagowa (świeża lub mrożona)

100 gramów

Marynowane cebulki srebrzyste

2 łyżki

Natka pietruszki

0.5 pęczka

Rukola

100 gramów

Muszle makaronowe

12 sztuk

Sok z cytryny

1 łyżeczka

Pieprz czarny mielony

1 szczypta

easy

łatwe

30 min.

6 os.

Makaronowe muszle z sałatką z makreli na rukoli

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sporządź sos: w miseczce wymieszaj majonez, sok z cytryny, posiekaną natkę oraz pieprz – całość połącz starannie.

Krok 2

Makaronowe muszle ugotuj do miękkości w osolonej, wrzącej wodzie. Odcedź i zostaw do wystygnięcia.

Krok 3

W misce połącz pokrojone składniki: ogórka konserwowego, czerwoną cebulę, fasolkę i marynowane cebulki. Dodaj przygotowany sos, następnie wymieszaj.

Krok 4

Zdejmij skórę z makreli, oddziel mięso od kręgosłupa i podziel na mniejsze części. Wrzuć do sałatki i ostrożnie zamieszaj. Przygotowaną sałatkę przełóż do gotowych muszli, przystrój listkami natki, po czym umieść na półmisku wyścielonym liśćmi rukoli.

Makaronowe muszle z sałatką z makreli – elegancka przekąska w nowej odsłonie

Odkryj niezwykłe połączenie delikatnych makaronowych muszli z wyrazistym smakiem wędzonej makreli! Ta kompozycja to prawdziwa uczta dla podniebienia – muszle makaronowe, zazwyczaj kojarzone z gorącymi zapiekankami, tym razem występują w zupełnie nowej roli jako eleganckie naczynie dla kremowej sałatki rybnej.

Dla kogo?

Danie idealne dla miłośników owoców morza i nietuzinkowych przekąsek. Połączenie delikatnej makreli z chrupiącymi dodatkami zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. To propozycja dla osób ceniących sobie klasyczne smaki w nowoczesnym wydaniu, a także dla tych, którzy lubią zaskakiwać gości oryginalnymi pomysłami kulinarnymi.

Na jaką okazję?

Makaronowe muszle z sałatką z makreli sprawdzą się doskonale jako elegancka przystawka podczas przyjęć rodzinnych, spotkań z przyjaciółmi czy uroczystych kolacji. Podane na liściach rukoli wyglądają niezwykle apetycznie i profesjonalnie. To również świetny pomysł na lekki lunch czy kolację w ciepłe dni, gdy mamy ochotę na coś lekkiego, ale sycącego.

Czy wiesz, że?

Muszle makaronowe (conchiglioni) tradycyjnie używane są do zapiekania, jednak ich kształt idealnie nadaje się również do serwowania zimnych sałatek. Kluczem do sukcesu jest ugotowanie ich al dente – powinny pozostać lekko twarde, by nie straciły swojego kształtu po napełnieniu. Wędzona makrela to nie tylko smaczny, ale i zdrowy wybór – jest bogata w kwasy omega-3 i białko.

Dla urozmaicenia

Podstawową wersję sałatki możesz modyfikować według własnych upodobań. Spróbuj dodać ugotowane na twardo jajka, zielony groszek lub kapary dla dodatkowego aromatu. Możesz też eksperymentować z ziołami – oprócz natki pietruszki świetnie sprawdzi się koperek lub szczypiorek. Dla bardziej wyrazistego smaku dodaj odrobinę chrzanu do majonezu lub zastąp część majonezu jogurtem greckim.

Zostaw komentarz