Składniki:

Pieprz

Rukola

10 dekagramów

Rosół z kury Knorr

1 sztuka

Ogórki konserwowe

5 sztuk

Majonez

2 łyżki

Śmietana lub jogurt naturalny

4 łyżki

Pierś z kurczaka ugotowana

1 sztuka

Ugotowany makaron z 5- zbóż- mini wstążki

1 szklanka

easy

łatwe

30 min.

3 os.

Makaronowa sałatka z rukolą na zielono

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rukolę dokładnie myjemy, odcedzamy z nadmiaru wody. Pierś kurczaka siekamy w małą kostkę. Wsypujemy ugotowany makaron oraz pokrojone w ćwiartki plasterków ogórki konserwowe.

Krok 2

Kostkę rosołową kruszymy, wrzucamy do śmietany połączonej z majonezem, starannie mieszamy. Przyprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem.

Krok 3

Polewamy makaron z ogórkami i piersią z kurczaka sosem, mieszamy dokładnie. Dodajemy osuszoną rukolę i mieszamy delikatnie, ale dokładnie. Serwujemy natychmiast po przygotowaniu.

Makaronowa sałatka z rukolą na zielono

Lekka, orzeźwiająca i pełna smaku makaronowa sałatka z rukolą na zielono to doskonała propozycja na szybki obiad lub kolację. Połączenie delikatnego makaronu, soczystej piersi z kurczaka i pikantnej rukoli tworzy harmonijną kompozycję, która zachwyci podniebienie każdego smakosza. Kremowy sos na bazie śmietany i majonezu, wzbogacony aromatem kostki rosołowej, idealnie łączy wszystkie składniki, nadając potrawie wyrazisty charakter.

Dla kogo?

Ta sałatka to idealna propozycja dla zabieganych osób, które cenią sobie szybkie, a jednocześnie pełnowartościowe posiłki. Sprawdzi się również jako lekka kolacja dla całej rodziny lub jako danie dla osób dbających o linię, które nie chcą rezygnować z pełni smaku.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Makaronowa sałatka z rukolą doskonale sprawdzi się jako danie na letni obiad, kolację w gronie przyjaciół czy jako dodatek do grilla. To również świetna propozycja na lunch do pracy czy szkoły – wystarczy zapakować ją do szczelnego pojemnika!

Czy wiesz, że?

Rukola, główny składnik tej sałatki, znana była już w starożytnym Rzymie, gdzie ceniono ją nie tylko za charakterystyczny, lekko orzechowy smak, ale również za właściwości zdrowotne. Jest bogata w witaminę C, potas i żelazo, co czyni naszą sałatkę nie tylko smaczną, ale i zdrową.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić sałatkę o suszone pomidory, orzechy włoskie lub ser feta, które dodadzą jej nowego wymiaru smakowego. Dla bardziej wyrazistego smaku, dodaj do sosu odrobinę musztardy Dijon lub zastąp część majonezu jogurtem greckim.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz

image_pdfZapisz jako PDF