Składniki:
Cebula
4 sztuki
Ząbki czosnku
6 sztuk
Masło
80 gramów
Sól morska
1 łyżeczka
Starty żółty ser
4 łyżki
Szpinak mrożony
450 gramów
Śmietana 30%
150 mililitrów
Makaron wstążki
400 gramów
łatwe
60 min.
4 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aby był al dente.
Krok 2
Roztapiamy masło na dużej patelni. Kiedy się rozpuści wsypujemy cebule pokrojone w kostkę. Dodajemy sól. Smażymy aż zmiękną. Dodajemy mrożony szpinak i czosnek pokrojony w drobną kostkę. Po roztopieniu szpinaku dusimy wszystko pod przykryciem przez około 10 minut.
Krok 3
Potem stopniowo wlewamy śmietanę i równocześnie mieszamy, aby zapobiec zważeniu. Odstawiamy z ognia i dodajemy do szpinaku ugotowany makaron. Ostrożnie mieszamy wszystkie składniki. Każdą porcję oprószamy startym serem.
Makaron ze szpinakiem – klasyk w nowej odsłonie
Kremowy makaron ze szpinakiem to propozycja, która łączy w sobie prostotę przygotowania z wyrazistym smakiem. Sekret tego dania tkwi w idealnie ugotowanym makaronie al dente oraz aksamitnym sosie szpinakowym, który otula każdy kawałek pasty. Delikatna słodycz cebuli doskonale równoważy charakterystyczny smak szpinaku, a dodatek czosnku nadaje całości aromatu.
Dla kogo?
Danie idealne dla zabieganych osób, które cenią sobie szybkie, a jednocześnie pełnowartościowe posiłki. Makaron ze szpinakiem to również świetna propozycja dla wegetarian poszukujących sycących opcji obiadowych. Dzięki kremowej konsystencji sosu, potrawa przypadnie do gustu nawet dzieciom, które zwykle niechętnie sięgają po zielone warzywa.
Na jaką okazję?
Sprawdzi się zarówno jako codzienny obiad dla rodziny, jak i jako eleganckie danie na nieformalną kolację ze znajomymi. Można je podać jako samodzielny posiłek lub jako dodatek do grillowanego kurczaka czy ryby. To również doskonała propozycja na szybki lunch w pracy.
Czy wiesz, że?
Szpinak to prawdziwa skarbnica żelaza i witamin. Połączenie go z nabiałem (śmietaną i serem) zwiększa przyswajalność cennych składników odżywczych. Tradycja łączenia makaronu ze szpinakiem wywodzi się z kuchni włoskiej, gdzie podobne dania przygotowuje się od pokoleń.
Dla urozmaicenia
Możesz wzbogacić danie o podsmażone pieczarki, suszone pomidory lub orzechy pinii. Dla bardziej wyrazistego smaku dodaj odrobinę gałki muszkatołowej lub chili. Śmietanę możesz zastąpić serkiem mascarpone, a na wierzchu posypać nie tylko parmezanem, ale także pokruszoną fetą.