Składniki:

Makaron farfalle (kokardki)

250 gramów

Białe szparagi

250 gramów

Szparagi zielone

250 gramów

Pomidorki koktajlowe

5 sztuk

Śmietana 36%

2 łyżki

Świeżo mielony pieprz

1 szczypta

Cukier

1 szczypta

Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr

1 opakowanie

Świeża bazylia

1 garść

easy

łatwe

30 min.

3 os.

Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj makaron al dente, według wskazówek na opakowaniu. W tym czasie obierz uprzednio umyte szparagi, usuń z nich zdrewniałe końce. Z przygotowanych szparagów odetnij czubki, pozostałą część warzywa pokrój skośnie na 4 cm kawałki. Umyj pomidory i pokrój je na ćwiartki.

Krok 2

W garnku doprowadź do wrzenia 300 ml wody, umieść w niej białe szparagi, gotuj je przez 5 minut na średnim ogniu, następnie do garnka wsyp zielone szparagi i kontynuuj gotowanie przez następne 5 minut, aż szparagi zmiękną. Wlej śmietanę i Knorr Naturalnie smaczne - Zapiekanka makaronowa z szynką, starannie wymieszaj, gotuj dopóki sos nie zgęstnieje.

Krok 3

Do sosu ze szparagami wsyp makaron, rozdrobnione listki bazylii, wszystko starannie wymieszaj. Makaron nałóż na talerze, przystrój na wierzchu pomidorami, pozostałymi listkami bazylii oraz końcówkami szparag.

Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym

Delikatne szparagi w kremowym sosie śmietanowym to prawdziwa uczta dla podniebienia. To wyjątkowe danie łączy w sobie szlachetny smak białych i zielonych szparagów z aksamitną śmietaną, tworząc harmonijne połączenie, które zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Soczyste pomidorki i aromatyczna bazylia dodają całości świeżości i koloru, czyniąc to danie nie tylko pysznym, ale i niezwykle apetycznym wizualnie.

Dla kogo?

Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym to doskonała propozycja dla osób poszukujących wykwintnych, a jednocześnie prostych dań wegetariańskich. Przypadnie do gustu wszystkim, którzy cenią sobie sezonowe warzywa i chcą odejść od codziennej rutyny kulinarnej. To również świetna opcja dla zabieganych, którzy pragną przygotować coś wyjątkowego w zaledwie pół godziny.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

To eleganckie danie sprawdzi się zarówno podczas romantycznej kolacji we dwoje, jak i na spotkaniu z przyjaciółmi. Makaron ze szparagami to również doskonały pomysł na lekki obiad w ciepły, wiosenny dzień. Możesz go także zabrać do pracy jako wykwintny lunch, który z pewnością wzbudzi zainteresowanie współpracowników.

Czy wiesz, że?

Białe szparagi wymagają dłuższego gotowania niż zielone. Aby oba rodzaje były idealnie ugotowane, najpierw wrzuć do garnka białe szparagi, a dopiero po 5 minutach dodaj zielone. Dzięki temu oba rodzaje będą miały idealną konsystencję – miękkie, ale wciąż sprężyste.

Dla urozmaicenia

Choć przepis sugeruje użycie makaronu farfalle, możesz śmiało eksperymentować z innymi rodzajami. Świetnie sprawdzi się penne, fusilli czy tagliatelle. Dla bardziej wyrazistego smaku możesz dodać odrobinę startego parmezanu lub posiekane orzechy pinii.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

image_pdfZapisz jako PDF