Składniki:
Makaron farfalle
300 gramów
Fix Spaghetti Carbonara Knorr
1 opakowanie
Szparagi świeże zielone
6 sztuk
Ser kozi
50 gramów
Bazylia świeża
łatwe
30 min.
4 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente w delikatnie osolonej wodzie i odcedź. Szparagi oczyść i pokrój ukośnie na kawałki o długości 2-3 cm.
Krok 2
Sporządź sos carbonara. Fix wymieszaj z 200 ml wody oraz śmietaną i doprowadź do wrzenia. Wrzuć kawałki szparagów i gotuj na wolnym ogniu 2 minuty.
Krok 3
Na zakończenie wrzuć do sosu ugotowany makaron i zamieszaj.
Krok 4
Ugotowany makaron przełóż na talerze. Ser potnij w plastry, umieść na górze potrawy i przyozdób listkami ziół.
Makaron Farfalle ze Szparagami i Kozim Serem – Kremowa Uczta dla Podniebienia
Delikatne kokardki makaronu farfalle otulone aksamitnym sosem carbonara, z chrupiącymi kawałkami szparagów i wykwintnym kozim serem to propozycja, która zachwyci nawet wybrednych smakoszy. Ten prosty, a jednocześnie elegancki przepis pozwoli Ci wyczarować restauracyjne danie w zaledwie kilkanaście minut.
Dla kogo?
Danie idealne dla miłośników lekkiej kuchni włoskiej z nutą wyrafinowania. Połączenie delikatnego makaronu z wyrazistym smakiem koziego sera i wiosenną świeżością szparagów zadowoli zarówno wegetarian, jak i osoby poszukujące szybkiego, a jednocześnie wykwintnego posiłku.
Na jaką okazję?
Doskonały wybór na romantyczną kolację we dwoje lub szybki obiad w ciągu pracowitego dnia. Elegancki wygląd dania sprawia, że świetnie sprawdzi się również podczas nieformalnego spotkania z przyjaciółmi, gdy chcesz ich zaskoczyć czymś prostym, a jednocześnie wyjątkowym.
Czy wiesz, że…
Makaron farfalle, którego nazwa oznacza po włosku „motyle” lub „kokardki”, został stworzony w XVI wieku w regionie Emilia-Romania. Jego charakterystyczny kształt sprawia, że doskonale zatrzymuje kremowe sosy, a każdy kęs dostarcza pełni smaku.
Dla urozmaicenia
Szparagi możesz zamienić na chrupiącą cukinię pokrojoną w plastry i podsmażoną na oliwie. Jeśli preferujesz intensywniejsze smaki, zastąp kozi ser tartym parmezanem, który nada potrawie orzechowego aromatu. Dla miłośników ostrych smaków, dodaj szczyptę płatków chili lub świeżo zmielonego czarnego pieprzu.