Składniki:

Paczka makaronu świderki

200 gramów

Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr

1 sztuka

Twaróg półtłusty

20 dekagramów

Cebule

1 sztuka

Masło lub margaryna

2 łyżki

easy

łatwe

30 min.

2 os.

Makaron z twarogiem na szybko

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do wrzącej, posolonej wody z dodatkiem oleju wsyp makaron i gotuj aż będzie miękki. Potem go odcedź.

Krok 2

W obszernej misce umieść makaron i wsyp do niego zeszkloną cebulkę. Wszystko obsyp pokruszonym twarogiem. Na zakończenie przypraw według smaku. * Trzeba pilnować, aby masło nie przypaliło się, w przeciwnym razie danie będzie niesmaczne i szkodliwe.

Krok 3

Cebule obierz, posiekaj w kostkę i przesmaż na maśle*.

Makaron z twarogiem na szybko – prosty przepis na pyszny obiad

Szukasz pomysłu na szybki i sycący posiłek? Makaron z twarogiem to klasyka polskiej kuchni, która nigdy nie zawodzi! Ten prosty przepis zajmie Ci zaledwie kilkanaście minut, a efekt zachwyci całą rodzinę.

Dla kogo?

Makaron z twarogiem to idealne danie dla zabieganych osób, które cenią sobie proste, domowe jedzenie. Sprawdzi się zarówno jako obiad dla dzieci, jak i dla dorosłych szukających szybkiego posiłku po pracy. Jest lekkostrawny i pożywny, więc doskonale nasyci bez uczucia ciężkości.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Ten przepis idealnie sprawdzi się na codzienny obiad lub kolację, gdy brakuje czasu na przygotowanie skomplikowanych dań. To także świetna propozycja na studencki posiłek czy szybkie danie, gdy niespodziewanie wpadną goście. Prostota i szybkość przygotowania czynią go niezastąpionym w nagłych sytuacjach.

Czy wiesz o tym?

Twaróg to jeden z najzdrowszych serów – bogaty w białko i wapń, a przy tym niskokaloryczny. W połączeniu z makaronem tworzy pełnowartościowy posiłek. Kluczem do sukcesu jest odpowiednie zeszklenie cebuli na maśle – należy robić to na małym ogniu, by masło się nie przypaliło i zachowało swój kremowy, orzechowy smak.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić to danie dodając świeże zioła – szczypiorek, koperek lub bazylię. Smak potrawy świetnie podkreśli też odrobina świeżo zmielonego czarnego pieprzu lub płatki chili dla miłośników ostrzejszych doznań. Latem warto dodać pokrojone pomidory, a zimą – podsmażone pieczarki.

Zostaw komentarz