Składniki:

Cebula

1 sztuka

Ząbek czosnku

1 sztuka

Śmietana

250 mililitrów

Pieczarki

20 dekagramów

Gałka muszkatołowa

Ser żółty

100 gramów

Masło

50 gramów

Natka pietruszki

Makaron

300 gramów

Fix Spaghetti Carbonara Knorr

1 sztuka

easy

łatwe

30 min.

3 os.

Makaron z sosem pieczarkowym

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj na półtwardo w delikatnie osolonej wodzie.

Krok 2

Przesmaż warzywa na maśle* do zeszklenia, następnie dodaj czosnek.

Krok 3

Do sosu wsyp makaron i całość zagotuj. Na talerze wyłóż makaron z sosem i hojnie posyp go żółtym serem oraz siekaną natką pietruszki. * Trzeba pilnować, aby masło nie przypaliło się, w przeciwnym razie danie będzie niesmaczne i szkodliwe dla zdrowia.

Krok 4

Cebulę i pieczarki obierz, po czym posiekaj w małą kostkę. Ząbek czosnku zmiażdż.

Krok 5

Śmietanę połącz z Fixem Spaghetti carbonara Knorr. Zamieszaj i dodaj do warzyw. Gotuj na niskim ogniu przez około 5 minut.

Makaron z sosem pieczarkowym – klasyka w nowej odsłonie

Delikatny makaron skąpany w kremowym sosie pieczarkowym to propozycja, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Ten prosty przepis pozwala stworzyć danie, które zachwyca głębią smaku i aksamitną konsystencją. Sekret tkwi w odpowiednim przygotowaniu pieczarek i cebuli, które drobno posiekane i zeszklone na maśle, uwalniają swój intensywny aromat.

Dla kogo?

Danie idealne dla miłośników kuchni włoskiej w polskim wydaniu. Sprawdzi się zarówno jako szybki obiad dla całej rodziny, jak i jako propozycja dla wegetarian szukających sycącego posiłku. Kremowy sos pieczarkowy z dodatkiem czosnku i śmietany zadowoli każdego, kto ceni sobie klasyczne, wyraziste smaki.

Na jaką okazję?

To doskonały wybór na codzienny obiad, gdy potrzebujesz szybkiego i sycącego dania. Sprawdzi się również jako propozycja na nieformalną kolację z przyjaciółmi. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a efekt końcowy zawsze zachwyca – kremowy sos otulający al dente ugotowany makaron to kwintesencja domowego komfortu.

Czy wiesz o tym?

Kluczem do idealnego sosu pieczarkowego jest odpowiednie przygotowanie masła – należy uważać, by się nie przypaliło, co mogłoby nadać potrawie nieprzyjemny, gorzki posmak. Dodatek Fixu Spaghetti carbonara Knorr nadaje sosowi kremową konsystencję i wzbogaca jego smak.

Dla urozmaicenia

Możesz eksperymentować z różnymi rodzajami makaronu – tagliatelle, penne czy farfalle równie dobrze komponują się z tym sosem. Dla bardziej wyrazistego smaku dodaj odrobinę białego wina podczas duszenia pieczarek lub wzbogać danie o suszone pomidory i świeżą bazylię.

Zostaw komentarz