Składniki:

Starty parmezan

50 gramów

Makaron, np. rurki

400 gramów

Świeża mięta listki

0.5 pęczka

Śmietany (najlepiej creme fraiche)

100 gramów

Szynka pokrojona w kostkę

20 plastrów

Mrożony zielony groszek (rozmrożony)

400 gramów

easy

łatwe

30 min.

1 os.

Makaron z groszkowo-miętowym pesto

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj makaron według wskazówek na opakowaniu, wsypując 200 g groszku na 3-4 ostatnie minuty gotowania. Odcedź, zostawiając około szklanki wody.

Krok 2

W międzyczasie zblenduj pozostały groszek, miętę, parmezan i crème fraîche na jednolitą masę i przypraw według smaku.

Krok 3

Umieść odcedzony, gorący makaron ponownie w garnku i połącz z pesto z groszku oraz szynką, dodając trochę wody po gotowaniu makaronu, jeśli sos jest zbyt gęsty. Serwuj natychmiast, opcjonalnie posypane dodatkowym parmezanem.

Makaron z groszkowo-miętowym pesto

Delikatny, kremowy makaron z groszkowo-miętowym pesto to propozycja, która zachwyci swoją świeżością i prostotą przygotowania. Soczysta zieleń groszku w połączeniu z orzeźwiającą miętą tworzy harmonijne połączenie smaków, które doskonale komponuje się z al dente ugotowanym makaronem. Dodatek szynki i parmezanu nadaje potrawie głębi i wyrazistości.

Dla kogo?

To danie spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Jest lekkie i pożywne, idealne dla osób ceniących szybkie, ale wartościowe posiłki. Wegetarianie mogą pominąć szynkę, a danie nadal zachowa swój wyjątkowy charakter dzięki aromatycznemu pesto.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Makaron z groszkowo-miętowym pesto sprawdzi się jako szybki obiad w ciągu tygodnia, gdy czasu na gotowanie jest niewiele. Równie dobrze może być lekką kolacją w ciepły, letni wieczór. Jego świeży, wiosenny charakter czyni go także doskonałym daniem na nieformalne spotkanie z przyjaciółmi.

Czy wiesz o tym?

Groszek to nie tylko smaczny dodatek, ale także źródło białka i błonnika. Mięta wspomaga trawienie i dodaje potrawie orzeźwiającego aromatu. Woda z gotowania makaronu zawiera skrobię, która pomaga związać sos i sprawia, że lepiej przylega on do makaronu.

Dla urozmaicenia

Możesz eksperymentować z różnymi rodzajami makaronu – świetnie sprawdzi się penne, farfalle czy tagliatelle. Zamiast szynki możesz dodać podsmażone kawałki kurczaka lub krewetki. Dla bardziej wyrazistego smaku, wzbogać pesto o odrobinę cytryny lub czosnku.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

image_pdfZapisz jako PDF