Składniki:
Czerwona papryka
2 sztuki
Makaron penne
1 opakowanie
Sos spaghetti toscana Knorr
1 opakowanie
Oliwa z oliwek
4 łyżki
Kapary
1 łyżka
Natka pietruszki
0.5 pęczka
Ząbki czosnku
2 sztuki
łatwe
60 min.
4 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Paprykę potnij na duże kawałki, usuwając pestki. Potem skrop oliwą z oliwek i grilluj na patelni grillowej, dopóki skórka nie stanie się intensywnie rumiana. Następnie przenieś paprykę wraz z oliwą z oliwek po smażeniu do miski. Odstaw, by nieco przestygła.
Krok 2
Teraz pokrój paprykę w paski i umieść na świeżej patelni. Dodaj oliwę oraz cały sok, który powstał podczas grillowania. Wsyp posiekany czosnek oraz kapary. Po krótkim smażeniu dolej sos Spaghetti Toscana Knorr.
Krok 3
Makaron ugotuj na półtwardo. Potem odcedź go i przełóż do sosu na patelni.
Krok 4
Wszystko starannie wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Gdy sos okaże się nazbyt gęsty, możesz dodać parę łyżek wody z gotowania makaronu. Na koniec potrawę posyp siekaną natką pietruszki i serwuj. Najlepiej z chlebem.
Makaron z grillowaną papryką – śródziemnomorska uczta w Twoim domu
Odkryj wyjątkowy smak makaronu z grillowaną papryką – dania, które przeniesie Cię wprost na słoneczne wybrzeże Włoch. Soczysta, aromatyczna papryka grillowana do uzyskania głębokiego rumieńca, połączona z idealnie ugotowanym al dente makaronem tworzy kompozycję, która zachwyci nawet wybredne podniebienia.
Dla kogo?
Danie idealne dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej i wszystkich, którzy cenią sobie proste, ale wyraziste smaki. Połączenie słodkawej papryki, aromatycznego czosnku i wyrazistych kaparów zadowoli zarówno wegetarian, jak i osoby poszukujące lekkiego, ale sycącego posiłku.
Na jaką okazję?
Makaron z grillowaną papryką sprawdzi się jako szybki obiad w ciągu tygodnia, gdy czasu jest niewiele, a apetyt na coś smacznego – ogromny. To również doskonała propozycja na nieformalną kolację z przyjaciółmi, którą przygotujesz bez stresu i nadmiernego wysiłku.
Czy wiesz, że…
Grillowanie papryki nadaje jej wyjątkowego, lekko dyminego aromatu i wydobywa naturalną słodycz. Sok powstały podczas grillowania to prawdziwy skarbiec smaku – nie wylewaj go! Wykorzystany w sosie nada potrawie głębi i intensywności, której nie uzyskasz w żaden inny sposób.
Dla urozmaicenia
Eksperymentuj z rodzajami makaronu – penne, farfalle czy fusilli równie dobrze komponują się z sosem paprykowo-pomidorowym. Możesz też dodać odrobinę płatków chili dla pikantności lub garść czarnych oliwek dla śródziemnomorskiego akcentu. Na wierzchu posyp świeżo startym parmezanem, który delikatnie się rozpuści, dodając kremowości całemu daniu.