Składniki:
Makaron Pappardelle
350 gramów
Fix Spaghetti Napoli Knorr
1 opakowanie
Brokuły
1 sztuka
Płatki migdałowe
1 łyżka
Pomidorki cherry czerwone
5 sztuk
Parmezan
1 łyżka
Oliwa
20
Woda
300 mililitrów
łatwe
25 min.
4 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z brokuła wykrój drobne różyczki, potem sparz je na krótko w osolonej wrzącej wodzie. Ostudź, wodę zachowaj.
Krok 2
Makaron ugotuj al dente w wywarze pozostałym po gotowaniu brokułów. Odcedź i skrop oliwą.
Krok 3
Zawartość saszetki Fix Knorr połącz w rondelku z 300 mililitrami wody i zagotuj. Gotuj przez kilka minut. Płatki migdałowe przyrumień na nagrzanej patelni. Pomidorki przekrój na połówki.
Krok 4
Ciepły makaron połącz z sosem, brokułami i pomidorkami, posyp parmezanem i płatkami migdałów.
Makaron z brokułami i migdałami – harmonia smaków na talerzu
Delikatne różyczki brokułów, chrupiące migdały i szeroki makaron pappardelle tworzą razem kompozycję, która zachwyci nawet wybredne podniebienia. Ten prosty w przygotowaniu, a jednocześnie efektowny posiłek, to prawdziwa uczta dla zmysłów. Soczyste brokuły, lekko zrumienione migdały i aromatyczny sos tworzą harmonijne połączenie, które sprawia, że danie jest nie tylko pożywne, ale i niezwykle smaczne.
Dla kogo?
Makaron z brokułami i migdałami to propozycja dla wszystkich miłośników kuchni włoskiej, którzy cenią sobie proste, ale wyraziste smaki. Sprawdzi się zarówno jako obiad dla całej rodziny, jak i elegancka kolacja we dwoje. To także świetna opcja dla wegetarian poszukujących pełnowartościowego i sycącego dania.
Na jaką okazję?
To danie idealnie sprawdzi się na szybki obiad w ciągu tygodnia, gdy czasu na gotowanie jest niewiele, a chcemy zjeść coś pożywnego i smacznego. Będzie również doskonałym wyborem na nieformalną kolację z przyjaciółmi, gdzie liczy się nie tylko smak, ale i efektowny wygląd potrawy.
Czy wiesz, że?
Nazwa makaronu pappardelle pochodzi od włoskiego słowa pappare, co oznacza „pożerać”. Szeroka forma tego makaronu doskonale zatrzymuje sos, dzięki czemu każdy kęs jest pełen smaku. Brokuły najlepiej gotować krótko, aby zachowały swój intensywny, zielony kolor i chrupkość – dodatek soku z cytryny do wody pomoże utrzymać ich apetyczny wygląd.
Dla urozmaicenia
Możesz wzbogacić danie dodając do niego podsmażony czosnek, płatki chili dla pikantności lub zastąpić parmezan innym serem, np. pecorino. Świetnym dodatkiem będą także prażone orzeszki piniowe zamiast migdałów lub dodatek świeżych ziół – bazylii lub natki pietruszki.