Składniki:

Gniazdo makaronu wstążki

8 sztuk

Ugotowane grzyby pokrojone w paski

8 sztuk

Menu ze Smakiem Sos borowikowy Knorr

1 opakowanie

Posiekana cebula

1 sztuka

Żółtko jajka

1 sztuka

Śmietana kremówka

3 łyżki

Posiekana natka pietruszki

2 łyżki

Rozgniecione ząbki czosnku

2 sztuki

Masło

2 łyżki

Pieprz czarny mielony

easy

łatwe

30 min.

4 os.

Makaron z sosem borowikowym po włosku

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przesmażaj na tłuszczu do miękkości grzyby z cebulą i czosnkiem, pilnując, by się nie przypaliły.

Krok 2

Sporządź Sos borowikowy Knorr zgodnie z instrukcją na opakowaniu i wymieszaj go ze śmietaną oraz żółtkiem.

Krok 3

Wlej sos do grzybów, zamieszaj. Dodaj pietruszkę, potem dopraw do smaku pieprzem i solą jeśli jest taka potrzeba.

Krok 4

Połącz przygotowany sos z dopiero ugotowanym makaronem i natychmiast serwuj.

Makaron z sosem borowikowym po włosku

Klasyczne włoskie danie w polskim wydaniu, które zachwyca głębokim aromatem borowików i kremową konsystencją sosu. Ten przepis to idealne połączenie dwóch kulinarnych światów – włoskiej pasty i polskiej tradycji grzybowej. Delikatny makaron oblany aksamitnym sosem borowikowym to propozycja, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Dla kogo?

Makaron z sosem borowikowym to doskonała propozycja zarówno dla miłośników kuchni włoskiej, jak i dla osób ceniących smak leśnych grzybów. To danie przypadnie do gustu wszystkim, którzy cenią sobie proste, ale wyraziste w smaku potrawy. Jest też świetną opcją dla zabieganych, którzy nie mają czasu na długie gotowanie – przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Szybki obiad w środku tygodnia? A może romantyczna kolacja we dwoje? Ten przepis sprawdzi się w obu przypadkach! Makaron z sosem borowikowym to uniwersalne danie, które możesz podać na codzienny posiłek rodzinny, ale również jako eleganckie danie podczas spotkania z przyjaciółmi. Jego prostota i jednocześnie wyrafinowany smak sprawiają, że pasuje na wiele okazji.

Czy wiesz, że?

Sekret idealnego sosu borowikowego tkwi w dodaniu żółtka i śmietany do gotowej mieszanki Sosu borowikowego Knorr. To właśnie ten zabieg nadaje mu aksamitną konsystencję i głębię smaku. Pamiętaj, aby sos gotować na małym ogniu, co zapobiegnie jego zwarzeniu i zachowa wszystkie aromaty.

Dla urozmaicenia

Możesz eksperymentować z rodzajem makaronu – świetnie sprawdzi się tagliatelle, pappardelle czy fettuccine. Dla bardziej wyrazistego smaku dodaj odrobinę białego wina do podsmażanych grzybów lub posyp danie przed podaniem tartym parmezanem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Zostaw komentarz