Składniki:

Piersi z kurczaka

4 sztuki

Przyprawa do mięs Knorr

2 łyżki

Makaron świderki

300 gramów

Cebula

1 sztuka

Ząbek czosnku

1 sztuka

Fix Gulasz węgierski Knorr

1 opakowanie

Śmietana 36%

200 mililitrów

Starty parmezan

3 łyżki

Świeża kolendra

1 pęczek

Pieprz cayenne

0.2 łyżeczki

Oliwa z oliwek

6 łyżek

easy

łatwe

30 min.

4 os.

Makaron świderki z kurczakiem

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce zmieszaj przyprawę Knorr, oliwę i wodę. Dokładnie wymieszaj.

Krok 2

Filety delikatnie rozbij tłuczkiem, umieść w marynacie i przełóż pojedynczo do woreczków.

Krok 3

Woreczki z kurczakiem połóż na niezbyt gorącej patelni i smaż 10 minut, obracając od czasu do czasu na przeciwną stronę.

Krok 4

Wsyp Fix Knorr i gotuj wszystko przez 5 minut. Na końcu wsyp 2 łyżki parmezanu i dorzuć posiekaną kolendrę.

Krok 5

Makaron ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie, odcedź i wymieszaj z sosem.

Krok 6

Ostrożnie wyjmij gotowe piersi z torebek i pokrój je na ukos w cienkie plastry. Na talerze wyłóż makaron, na nim umieść plastry kurczaka i przystrój listkami kolendry.

Makaron świderki z kurczakiem – kremowa uczta w 30 minut

Odkryj sekret soczystego kurczaka w kremowym sosie śmietanowym, który zachwyci Cię swoim aromatem i prostotą przygotowania. Nasze świderki z kurczakiem to połączenie delikatnego mięsa z aksamitnym sosem, wzbogaconym o nutę parmezanu i świeżej kolendry.

Dla kogo?

Danie idealne dla całej rodziny, szczególnie dla zabieganych rodziców szukających szybkiego, a jednocześnie pełnowartościowego posiłku. Dzieci pokochają charakterystyczny kształt makaronu, a dorośli docenią głębię smaku sosu i delikatność mięsa.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Ekspresowy obiad w środku tygodnia, gdy czas nagli, a apetyt dopisuje. Świderki z kurczakiem sprawdzą się również jako nieformalna kolacja z przyjaciółmi – elegancka w smaku, lecz niewymagająca godzin przygotowań.

Czy wiesz, że…

Sekret wyjątkowej soczystości kurczaka tkwi w specjalnej technice przygotowania – marynowaniu i smażeniu w foliowych torebkach. Dzięki temu mięso nie wysusza się, a wszystkie aromaty zostają zamknięte wewnątrz, nadając mu intensywny smak.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić danie o świeże warzywa – dodaj podsmażone pieczarki, groszek lub szpinak. Dla bardziej wyrazistego smaku, posyp gotowe danie dodatkową porcją świeżo startego parmezanu i skrop sokiem z cytryny, który podkreśli aromat kolendry.

Zostaw komentarz