Składniki:

Makaron orzo

250 gramów

Szpinak (może być mrożony)

200 gramów

Feta

250 gramów

Oliwa

5 łyżek

Skórka starta z pomarańczy

1 sztuka

Sól do smaku

2 szczypty

Pieprz

2 szczypty

Czosnek - ząbki

2 sztuki

Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr

1 sztuka

easy

łatwe

15 min.

3 os.

Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron gotujemy al dente przez 5 minut. Odcedzamy go. Płuczemy zimną wodą. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy rozmrożony szpinak i dusimy około 10 - 12 minut. Pod koniec duszenia wrzucamy cienko pokrojone plasterki czosnku oraz sól i pieprz wedle smaku.

Krok 2

Do przygotowanego w ten sposób szpinaku dodajemy wcześniej ugotowany makaron oraz szczyptę mini kostki czosnkowej. Delikatnie mieszamy, w razie konieczności doprawiamy przyprawami. Danie serwujemy natychmiast po przyrządzeniu, posypane pokruszoną fetą i startą skórką z pomarańczy.

Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta

Delikatny makaron orzo w towarzystwie kremowego szpinaku i słonego sera feta to propozycja, która zachwyci podniebienie każdego miłośnika kuchni śródziemnomorskiej. To danie, w którym proste składniki tworzą harmonijną kompozycję smaków, a aromat czosnku i oliwy z oliwek przenosi nas wprost na greckie wybrzeże.

Dla kogo?

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Idealna propozycja dla wegetarian poszukujących sycącego i pełnowartościowego posiłku. Sprawdzi się również jako lekki obiad dla całej rodziny – dzieci pokochają drobny, przypominający ryż makaron, a dorośli docenią głębię smaku, jaką nadaje daniu szpinak i feta. To także świetna opcja dla zabieganych osób, które cenią sobie szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie wartościowe posiłki.

Na jaką okazję?

Doskonały wybór na codzienny obiad lub kolację, gdy mamy ochotę na coś lekkiego, ale sycącego. Sprawdzi się również jako elegancka przystawka podczas spotkań z przyjaciółmi czy rodzinnego obiadu. Podane w efektownych miseczkach będzie nie tylko smaczne, ale i pięknie się prezentowało.

Czy wiesz o tym?

Skórka pomarańczy dodana do dania to nie tylko oryginalny akcent, ale także źródło intensywnego aromatu i olejków eterycznych. Ten nieoczywisty składnik doskonale przełamuje kremową konsystencję szpinaku i wydobywa głębię smaku sera feta. Dodatkowo, orzo to tradycyjny grecki makaron, który świetnie komponuje się z sosami, zachowując przy tym swoją al dente strukturę.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić danie o prażone pestki słonecznika lub dyni, które dodadzą przyjemnej chrupkości. Warto też eksperymentować z ziołami – świeża bazylia, oregano czy tymianek doskonale podkreślą śródziemnomorski charakter potrawy. Dla miłośników bardziej wyrazistych smaków polecamy dodanie suszonych pomidorów lub oliwek kalamata.

Zostaw komentarz