Składniki:

Makaron penne

1 opakowanie

Mięso mielone z indyka

200 gramów

Fix Pikantne Bolognese z chili Knorr

1 opakowanie

Ząbki czosnku

3 sztuki

Cebula

1 sztuka

Przecier pomidorowy

2 szklanki

Suszone oregano

1 łyżeczka

Bazylia

1 łyżeczka

Oliwa z oliwek

4 łyżki

Ser żółty tarty

50 gramów

easy

łatwe

30 min.

4 os.

Makaron bolognese

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Krok 2

W międzyczasie na patelni podgrzej oliwę i zrumień posiekany czosnek i cebulę.

Krok 3

Wsyp zmielone mięso indycze i smaż przez kilka minut, ciągle mieszając, by mięso nie utworzyło grudek.

Krok 4

Wymieszaj fix Knorr z ziołami suszonymi i pomidorowym przecierem.

Krok 5

Dodaj płyn do mięsa, starannie zamieszaj i doprowadź do wrzenia.

Krok 6

Wsyp odcedzony makaron. Całość zagotuj ponownie, zamieszaj i od razu podawaj posypaną startym serem.

Klasyczny makaron bolognese z indykiem

Tradycyjny makaron bolognese w lżejszej odsłonie z mięsem z indyka to propozycja, która zadowoli każdego miłośnika włoskiej kuchni. Soczyste mięso, aromatyczne zioła i delikatny makaron tworzą harmonijne połączenie smaków, które przeniesie Cię prosto do słonecznej Italii.

Dla kogo?

Danie idealne dla całej rodziny – dzieci pokochają klasyczny smak makaronu z sosem, a dorośli docenią jego zdrowszą wersję z indykiem zamiast tradycyjnej wołowiny. To również świetna propozycja dla osób dbających o linię, które nie chcą rezygnować z ulubionych smaków.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Makaron bolognese sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i na nieformalną kolację z przyjaciółmi. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a efekt zawsze zachwyca. To także doskonały pomysł na szybki posiłek w ciągu pracowitego tygodnia, gdy potrzebujesz czegoś pożywnego i rozgrzewającego.

Czy wiesz, że?

Sos bolognese oryginalnie pochodzi z Bolonii we Włoszech, gdzie znany jest jako „ragù alla bolognese. Tradycyjnie podawany jest z tagliatelle, a nie ze spaghetti! Nasza wersja z indykiem zawiera mniej tłuszczu niż klasyczna receptura, zachowując jednocześnie bogactwo smaku.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić swój sos dodając pokrojoną w kostkę marchewkę i selera naciowego razem z cebulą. Dla bardziej wyrazistego smaku dodaj łyżkę czerwonego wina przed wlaniem przecieru pomidorowego. Jeśli lubisz pikantne dania, nie wahaj się dodać szczyptę płatków chili.

Zostaw komentarz