Składniki:

Sól

1 szczypta

Mąka

1 szklanka

Pomidorki koktajlowe

1 opakowanie

Oliwa

1 łyżka

Pieprz do smaku

1 szczypta

Mozzarella w kulkach

2 sztuki

Koperek posiekany

1 łyżeczka

Sałata lodowa liście

4 sztuki

Łosoś surowy (filet bez skóry)

1 sztuka

medium

średnie

45 min.

6 os.

Łososiowe skrzaty

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotować na parze lub poddusić na patelni porcję łososia, potem go wystudzić, oczyścić i podzielić na drobne kawałki. Łososia wymieszać z pokrojoną w kostkę mozzarellą, przyprawić solą, pieprzem i koperkiem.

Krok 2

Mąkę, odrobinę soli i oliwę połączyć z ciepłą wodą, aby uzyskać miękkie ciasto, przypominające plastelinę. Ciasto rozwałkować podsypując mąką, wyciąć kółka szklanką, umieścić farsz, skleić brzegi, a potem końce złączyć ze sobą formując uszka. Gotować krótko w osolonej wodzie, następnie ułożyć na sałacie i ozdobić połówkami pomidorków, ketchupem i rzodkiewką. Smacznego:)

Łososiowe skrzaty – delikatne pierożki z łososiem

Delikatne łososiowe skrzaty to wyjątkowa propozycja dla miłośników lekkiej kuchni z rybnym akcentem. Te małe pierożki zachwycają swoim smakiem i prostotą wykonania. Soczyste kawałki łososia w połączeniu z kremową mozzarellą tworzą harmonijne połączenie, które rozpływa się w ustach.

Dla kogo?

Danie idealne dla całej rodziny, szczególnie dla dzieci, które mogą być zachęcone zabawną formą „skrzatów”. To także doskonała propozycja dla osób ceniących sobie zdrowe, pełnowartościowe posiłki bogate w kwasy omega-3 zawarte w łososiu.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Łososiowe skrzaty sprawdzą się zarówno jako elegancka przystawka na przyjęciu, jak i lekki obiad w gronie rodzinnym. Ich urocza forma i kolorowa prezentacja na talerzu z dodatkiem świeżych warzyw sprawią, że staną się ozdobą każdego stołu – od codziennego posiłku po świąteczne spotkanie.

Czy wiesz, że?

Łosoś to nie tylko smaczna ryba, ale również skarbnica cennych składników odżywczych. Zawiera wysokiej jakości białko, witaminy z grupy B oraz selen. Połączenie go z mozzarellą wzbogaca danie o wapń, a świeży koperek dodaje nie tylko aromatu, ale również witamin i minerałów.

Dla urozmaicenia

Możesz eksperymentować z farszem dodając suszone pomidory, kapary lub świeży szpinak. Łososiowe skrzaty świetnie smakują również z lekkim sosem jogurtowo-koperkowym zamiast ketchupu. Na bardziej wyrazisty smak, dodaj do farszu odrobinę startego parmezanu lub świeżo wyciśniętego soku z cytryny.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz

image_pdfZapisz jako PDF