Składniki:

Świeży filet z łososia

500 gramów

Fix Spaghetti Carbonara Knorr

1 opakowanie

Starty żółty ser

4 łyżki

Ocet balsamiczny

4 łyżki

Biały pieprz

Sól do smaku

Woda

300 mililitrów

easy

łatwe

45 min.

2 os.

Łosoś a la carbonara

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podziel filet łososiowy na 4-5 porcji. Posyp białym pieprzem i solą, jeżeli jest taka potrzeba.

Krok 2

Umieść łososia w naczyniu żaroodpornym, polej sokiem z cytryny i pozostaw na 20 minut.

Krok 3

Wymieszaj Fix Spaghetti Carbonara Knorr w 300 mililitrach wody i doprowadź do wrzenia.

Krok 4

Pokryj kawałki łososia sporządzonym Fixem Knorr w taki sposób, by łosoś był nadal widoczny. Oprósz delikatnie tartym serem.

Krok 5

Piecz przez około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Przed serwowaniem, porcje ryby delikatnie pokrop octem balsamicznym i dopraw do smaku jeżeli jest to potrzebne.

Łosoś a la carbonara – włoska inspiracja na talerzu

Delikatny łosoś w kremowym sosie carbonara to propozycja, która łączy w sobie klasykę włoskiej kuchni z wykwintnym smakiem ryby. Ten prosty przepis pozwoli Ci wyczarować eleganckie danie w zaledwie 30 minut. Soczyste kawałki łososia, delikatnie skropione sokiem z cytryny, zapiekane pod kremowym sosem carbonara Knorr i posypane serem, tworzą harmonijną kompozycję smaków.

Dla kogo?

Danie idealne dla miłośników nietypowych połączeń kulinarnych i osób ceniących sobie szybkie, a jednocześnie wyrafinowane posiłki. Łosoś a la carbonara zachwyci zarówno fanów owoców morza, jak i wielbicieli włoskiej kuchni, którzy szukają nowych inspiracji kulinarnych. To propozycja dla wszystkich, którzy cenią sobie delikatne smaki i kremowe sosy.

Na jaką okazję?

Łosoś a la carbonara sprawdzi się doskonale jako elegancka kolacja dla dwojga, ale również jako danie główne podczas rodzinnego obiadu czy spotkania z przyjaciółmi. To również świetny pomysł na szybki, ale efektowny posiłek w ciągu tygodnia, gdy brakuje czasu na gotowanie, a chcesz zaserwować coś wyjątkowego.

Czy wiesz, że?

Tradycyjna włoska carbonara nie zawiera śmietany – jej kremowa konsystencja pochodzi z połączenia jajek i sera. W naszej wersji z łososiem wykorzystujemy gotowy Fix Knorr, który zapewnia idealną konsystencję sosu bez ryzyka, że jajka się zważą. Dodatek octu balsamicznego na koniec nadaje daniu wyrafinowanego charakteru.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić danie dodając garść świeżego szpinaku lub groszku do sosu, a przed podaniem posypać świeżymi ziołami – koperkiem lub bazylią. Dla bardziej wyrazistego smaku, dodaj do sosu odrobinę czosnku lub wędzonego boczku.

Zostaw komentarz