Składniki:

Carte d'Or Vanilla

300 gramów

Truskawki

8 sztuk

Tłuste mleko 3,2%

250 mililitrów

Cukier waniliowy

1 łyżka

Żółtka

4 sztuki

Cukier

2 łyżki

easy

łatwe

20 min.

2 os.

Lody waniliowe z truskawkami i polewą waniliową

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotować mleko z waniliowym cukrem i odstawić.

Krok 2

Żółtka z cukrem ubić mikserem na puszystą masę.

Krok 3

Powoli wlewać mleko do jajek mieszając łyżką i delikatnie ogrzewać aż sos stanie się gęsty (ok. 3 min), nie doprowadzić do wrzenia ponieważ jajka się zwarzyją.

Krok 4

Przenieść krem do oziębionej miski aby się ochłodził.

Krok 5

Umieścić w miseczce wybraną ilość lodów, pokroić truskawki i zalać schłodzonym sosem.

Klasyczne lody waniliowe z sosem angielskim i truskawkami

Kremowe lody waniliowe w towarzystwie aksamitnego sosu angielskiego i świeżych truskawek to propozycja deseru, który zachwyci każde podniebienie. Ten elegancki przysmak łączy w sobie delikatną słodycz lodów, bogaty aromat wanilii oraz orzeźwiający smak sezonowych owoców.

Dla kogo?

Deser ten idealnie sprawdzi się zarówno dla miłośników klasycznych smaków, jak i osób poszukujących eleganckiego zwieńczenia rodzinnego obiadu. Jest to propozycja, która zadowoli zarówno dzieci, jak i dorosłych. Dzięki prostocie wykonania, każdy może przygotować ten wykwintny deser we własnej kuchni.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Lody waniliowe z sosem angielskim doskonale sprawdzą się jako eleganckie zakończenie uroczystej kolacji, niedzielnego obiadu czy spotkania z przyjaciółmi. To również świetny pomysł na letnie popołudnie, gdy potrzebujesz czegoś orzeźwiającego i jednocześnie wykwintnego.

Czy wiesz, że?

Sos angielski, znany również jako custard, to tradycyjny dodatek do deserów wywodzący się z kuchni brytyjskiej. Sekret jego doskonałego smaku tkwi w powolnym podgrzewaniu i ciągłym mieszaniu, co zapobiega ścinaniu się jajek. Właściwie przygotowany sos powinien mieć aksamitną konsystencję i intensywny waniliowy aromat.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić ten deser o różnorodne dodatki – świeże maliny, jagody, posiekane orzechy czy domowe kruche ciasteczka. Dla bardziej wyrazistego smaku, dodaj do sosu szczyptę cynamonu lub kardamonu. Efektowną prezentację uzyskasz formując lody w idealne kulki za pomocą specjalnej łyżki zanurzonej wcześniej w gorącej wodzie.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

image_pdfZapisz jako PDF