Składniki:

Carte d'Or Vanilla

300 gramów

Cukier

2 łyżki

Woda

2 łyżki

Masło

0.5 łyżki

Sól

1 szczypta

easy

łatwe

20 min.

2 os.

Lody waniliowe z solonym karmelem

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukier zalewamy wodą na patelni i powoli podgrzewamy – NIE MIESZAMY.

Krok 2

Gdy cała woda odparuje, a karmel zbrązowieje, wkładamy masło i ostrożnie mieszamy.

Krok 3

Karmel wylewamy na papier do pieczenia i zanim stężeje posypujemy jego wierzch odrobiną soli (musimy to uczynić nim zastygnie, aby sól przedostała się do wnętrza).

Krok 4

Gdy karmel ostygnie, kruszymy go na drobniejsze części (wedle uznania) i wsypujemy do lodów Carte D'or z wanilią z Madagaskaru. Podajemy w pucharku.

Lody waniliowe z solonym karmelem – klasyk w nowej odsłonie

Odkryj niebiański duet smaków – kremowe lody waniliowe Carte D’or z Madagaskaru przełamane chrupiącym, solonym karmelem. To doskonałe połączenie słodyczy i subtelnej słoności, które rozpieszcza podniebienie i dostarcza niezapomnianych wrażeń smakowych.

Dla kogo?

Deser idealny dla miłośników kontrastów smakowych. Przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym, którzy cenią sobie klasyczne smaki w nowoczesnym wydaniu. To propozycja dla osób, które lubią eksperymentować w kuchni, ale nie chcą spędzać przy tym wielu godzin.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Doskonały wybór na letnie spotkania w ogrodzie, rodzinny obiad czy romantyczną kolację we dwoje. Sprawdzi się również jako efektowne zwieńczenie przyjęcia urodzinowego. Możesz podać go solo w eleganckich pucharkach lub jako dodatek do ciepłej szarlotki czy intensywnie czekoladowego ciasta.

Czy wiesz, że…

Sekret idealnego solonego karmelu tkwi w odpowiednim momencie dodania soli. Należy posypać nią karmel zanim zastygnie – dzięki temu kryształki wnikną w jego strukturę, nadając mu charakterystyczny, wyrazisty smak. Proces karmelizacji cukru wymaga cierpliwości – nie mieszaj go podczas podgrzewania!

Dla urozmaicenia

Spróbuj podać lody w waflowych miseczkach lub udekorować je świeżą miętą. Możesz również pokruszyć karmel na drobniejsze kawałki i wymieszać go bezpośrednio z lodami, tworząc marmurkowy efekt. Dla jeszcze większej intensywności smaku, dodaj do karmelu odrobinę wanilii lub szczyptę cynamonu.

Zostaw komentarz