Składniki:
Cukier
1 szczypta
Cytryna
1 sztuka
Wykałaczki
4 sztuki
Mąka
1 łyżeczka
Masło
3 łyżki
Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr
1 sztuka
Gorąca woda
1 szklanka
Sól do smaku
1 szczypta
Sola
2 sztuki
Gęsta, kwaśna śmietana
1 szklanka
Koper
2 sztuki
Żółtka jaj
2 sztuki
Piętki chleba
4 sztuki
Kromek chleba
4 sztuki
łatwe
30 min.
4 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Od dawna wiadomo, że DZIECI niezbyt przepadają za rybkami, a ja opracowałam na nie pewien sposób ,-)
Krok 2
SOS: Można przygotować własnoręcznie lub nabyć gotowy sos. Na rozgrzanym maśle - 2 łyżkach podsmażamy mąkę.
Krok 3
Rozpuszczamy bulion (Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr) w szklance gorącej wody.
Krok 4
Wyciskamy sok z cytryny i ścieramy jej skórkę. Wszystko to dodajemy do mąki na patelni.
Krok 5
Ciągle mieszając trzymać na niewielkim ogniu aż do momentu, kiedy sos zgęstnieje i doprawić solą, cukrem do smaku. Na końcu zaciągnąć żółtkami zmieszanymi ze śmietaną. Podgrzewamy, lecz już nie gotujemy.
Krok 6
RYBA: Rybę (sola- dwa małe płaty) smażymy na 3 łyżkach masła. Dodajemy - Delikat Moc koperku i pietruszki Knorr i delikatnie rozdrabniamy rybę widelcem. Dodajemy na końcu nasz sos, mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia.
Łódeczki z Soli w Sosie Cytrynowym
Delikatne łódeczki z soli w aromatycznym sosie cytrynowym to doskonały sposób, by przekonać najmłodszych do jedzenia ryb. Ta prosta, ale wyrafinowana potrawa łączy w sobie delikatność białego mięsa soli z orzeźwiającym smakiem cytryny, tworząc harmonijne połączenie, które zachwyci całą rodzinę.
Dla kogo?
Danie stworzone z myślą o dzieciach, które nie przepadają za rybami. Delikatny smak soli, wzbogacony aromatycznym sosem cytrynowym, sprawia, że nawet mali niejadkowie z przyjemnością sięgną po dokładkę. To również doskonała propozycja dla rodziców szukających sposobu na wprowadzenie wartościowych ryb do diety swoich pociech.
Na jaką okazję?
Łódeczki z soli sprawdzą się zarówno jako codzienny obiad, jak i lekka kolacja. To również elegancka propozycja na rodzinne spotkania czy niedzielny obiad. Podane z gotowanymi ziemniakami i świeżymi warzywami stworzą pełnowartościowy posiłek, który zadowoli nawet wybredne podniebienia.
Czy wiesz, że?
Sola to ryba o wyjątkowo delikatnym mięsie i subtelnym smaku, dzięki czemu idealnie nadaje się dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z rybami. Jest bogata w białko oraz kwasy omega-3, które wspierają prawidłowy rozwój mózgu u dzieci i młodzieży.
Dla urozmaicenia
Sos cytrynowy możesz wzbogacić dodatkiem świeżych ziół – koperku, bazylii lub estragonu. Dla bardziej wyrazistego smaku dodaj odrobinę białego wina do sosu lub zastąp część masła oliwą z oliwek. Łódeczki z soli świetnie komponują się również z sosem śmietanowo-koperkowym lub lekkim sosem pomidorowym.