Składniki:

Cebula

2 sztuki

Sól

1 szczypta

Pieprz

2 szczypty

Olej

1 łyżka

Czerwona papryka

1 sztuka

Zielona papryka

1 sztuka

Żółta papryka

1 sztuka

Biała papryka

1 sztuka

Pomidory

1 kilogram

Cukinia

2 sztuki

Słodka papryka w proszku

1 łyżka

Woda

1 szklanka

Natka pietruszki

1 pęczek

Fix Leczo Knorr

1 opakowanie

easy

łatwe

60 min.

5 os.

Leczo z kolorową papryką

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozpoczynamy od przygotowania wszystkich potrzebnych składników. Cebule po obraniu i opłukaniu siekamy w dużą kostkę. Papryki płuczemy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Pomidory zalewamy na moment wrzącą wodą, obieramy i siekamy w kostkę. Cukinię po opłukaniu obieramy w paski i siekamy w kostkę (jeśli jest bardzo dojrzała, to najpierw usuwamy pestki). Fix do leczo rozrabiamy w wodzie. Natkę pietruszki po opłukaniu i osuszeniu siekamy niezbyt drobno.

Krok 2

W garnku podgrzewamy olej, dodajemy cebulę, wsypujemy sól i pieprz i smażymy mieszając co jakiś czas, aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy paprykę, pomidory i słodką paprykę w proszku. Mieszamy i gotujemy przez 10 minut, wsypujemy Fix do leczo i całość gotujemy jeszcze przez 10 minut mieszając co pewien czas.

Krok 3

Wrzucamy cukinię i gotujemy przez kolejne 15 minut. Na końcu wsypujemy natkę pietruszki. Serwujemy z pieczywem.

Leczo z kolorową papryką – smak lata w jednym garnku

Leczo to danie, które zachwyca intensywnością smaków i kolorów. Ta węgierska potrawa zyskała popularność w polskiej kuchni dzięki prostocie przygotowania i wyrazistemu smakowi. Nasze leczo z kolorową papryką to prawdziwa eksplozja letnich aromatów zamkniętych w jednym garnku.

Dla kogo?

Leczo to idealna propozycja dla miłośników warzywnych dań jednogarnkowych. Spodoba się zarówno wegetarianom, jak i osobom, które cenią sobie szybkie i pożywne posiłki. To także świetna opcja dla rodziców, którzy chcą przemycić więcej warzyw w diecie swoich dzieci – kolorowe papryki i soczyste pomidory zachęcają do spróbowania nawet niejadków.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

To danie sprawdzi się doskonale na nieformalny obiad z przyjaciółmi, rodzinny posiłek czy kolację w ciepły letni wieczór. Leczo można przygotować wcześniej – następnego dnia smakuje jeszcze lepiej! Podane z chrupiącym pieczywem stanowi sycący posiłek, który rozgrzeje i nasyci w chłodniejsze dni.

Czy wiesz, że?

Leczo wywodzi się z kuchni węgierskiej, gdzie pierwotnie przygotowywano je głównie z papryki i pomidorów. Polska wersja często wzbogacana jest o cukinię, która doskonale komponuje się z pozostałymi składnikami i dodaje potrawie delikatności. Sekret udanego leczo tkwi w odpowiednim doborze papryk – im bardziej kolorowe, tym danie jest nie tylko smaczniejsze, ale i bardziej atrakcyjne wizualnie.

Dla urozmaicenia

Leczo świetnie komponuje się z różnymi dodatkami. Możesz wzbogacić je o kiełbasę, boczek lub kurczaka dla miłośników mięsa. Wegetariańską wersję urozmaicisz dodając fasolę, ciecierzycę lub tofu. Eksperymentuj z przyprawami – odrobina ostrej papryki nada potrawie pikantnego charakteru, a zioła prowansalskie wprowadzą śródziemnomorski akcent.

Zostaw komentarz