Składniki:
Fix Leczo Knorr
1 opakowanie
Cebula
1 sztuka
Kolorowa papryka
2 sztuki
Kiełbasa, np. śląska
1 sztuka
Cukinia
1 sztuka
Mały bakłażan
1 sztuka
Olej roślinny
4 łyżki
Duże kajzerki
5 sztuk
Woda
300 mililitrów
łatwe
30 min.
4 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa opłucz, obierz i pokrój w kosteczkę.
Krok 2
Na rozgrzanym tłuszczu w garnku zrumień pokrojoną w półplastry kiełbasę, po czym przysmaż resztę warzyw.
Krok 3
Fix połącz z 300 ml wody i wsyp do reszty składników. Całość gotuj przez około 10 minut pod pokrywką, mieszając co jakiś czas.
Krok 4
Serwuj przygotowane leczo w wydrążonych bułkach. Aby uzyskać lepszy efekt do gotowej potrawy dodaj 100 ml, czyli około 3-4 łyżek Ketchupu Hellmann's Pikantnego.
Leczo z cukinią i kiełbasą – smak lata w jednym garnku
Aromatyczne leczo z cukinią i kiełbasą to prawdziwa eksplozja smaków, która przeniesie Cię wprost do słonecznej Prowansji. To danie łączy w sobie soczyste warzywa pokrojone w kostkę z wyrazistym smakiem podsmażonej kiełbasy. Całość duszona pod przykryciem tworzy idealnie zbalansowane połączenie, które zachwyci każdego miłośnika kuchni śródziemnomorskiej.
Dla kogo?
Leczo z cukinią i kiełbasą to propozycja zarówno dla miłośników tradycyjnych gulaszów, jak i fanów lekkiego ratatouille. Dzięki połączeniu warzyw z wędzoną kiełbasą, danie zadowoli zarówno mięsożerców, jak i osoby preferujące potrawy bogate w warzywa. To idealna propozycja dla całej rodziny – każdy znajdzie w nim coś dla siebie!
Na jaką okazję?
To danie sprawdzi się doskonale jako sycący obiad w ciągu tygodnia, ale również jako efektowna kolacja dla gości. Podane w wydrążonych bułeczkach zrobi wrażenie na każdym! Leczo świetnie sprawdzi się również na nieformalnych spotkaniach z przyjaciółmi czy rodzinnych obiadach, gdy chcesz zaserwować coś prostego, ale pełnego smaku.
Czy wiesz, że?
Leczo wywodzi się z kuchni węgierskiej, ale ta wersja z dodatkiem cukinii i kiełbasy nawiązuje do kuchni prowansalskiej. Sekret doskonałego smaku tkwi w odpowiednim doborze przypraw – tymianek, oregano czy kmin rzymski nadadzą potrawie charakterystycznego, śródziemnomorskiego aromatu.
Dla urozmaicenia
Eksperymentuj z dodatkami! Leczo doskonale komponuje się z kluskami śląskimi, kopytkami gnocchi czy makaronem. Dla bardziej wyrazistego smaku dodaj pikantny ketchup Hellmann’s. Możesz też posypać danie startym serem żółtym lub mozzarellą, która po zapiekaniu utworzy apetyczny, ciągnący się wierzch.