Składniki:

Makaron lasagne - płaty

9 sztuk

Naturalnie smaczne Lasagne Knorr

1 opakowanie

Puszka pomidorów

400 gramów

Mięso mielone

300 gramów

Szparagi zielone

300 gramów

Ser mozzarella (starty)

200 gramów

Oliwa z oliwek

2 łyżki

easy

łatwe

45 min.

4 os.

Lasagne ze szparagami

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj w delikatnie posolonej wodzie i odcedź. Szparagi oczyść i odetnij zdrewniałe końce. Zostaw w całości.

Krok 2

Mięso podsmaż na gorącej oliwie, smaż aż stanie się rumiane.

Krok 3

Wrzuć pomidory oraz aby sos uzyskał ziołowy aromat i perfekcyjną konsystencję Fix Knorr. Sos gotuj na małym ogniu 8 minut.

Krok 4

Naczynie żaroodporne posmaruj sporządzonym sosem i umieść pierwszą warstwę makaronu - 3 płaty. Ponownie nałóż część sosu, rozłóż kilka szparagów i obsyp częścią sera.

Krok 5

Powtarzaj tę czynność aż do zużycia składników. Górę zapiekanki pokryj sosem, rozłóż szparagi i obsyp serem. Naczynie umieść w rozgrzanym do 175°C piekarniku i piecz przez 25 minut.

Lasagne ze szparagami – klasyka w wiosennej odsłonie

Odkryj nową wersję włoskiego klasyka! Nasza lasagne ze szparagami to harmonijne połączenie tradycyjnego sosu bolońskiego z delikatnością sezonowych szparagów. Warstwy al dente ugotowanego makaronu, soczystego mięsnego sosu i chrupiących szparagów, przykryte rozpływającym się serem tworzą kompozycję, która zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Dla kogo?

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Idealna propozycja dla miłośników włoskiej kuchni, którzy cenią kulinarne eksperymenty. To danie spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom, które dzięki niemu mogą przekonać się do szparagów. Połączenie klasycznego smaku lasagne z nutą wiosennej świeżości sprawia, że potrawa zadowoli każde podniebienie.

Na jaką okazję?

Lasagne ze szparagami sprawdzi się jako wykwintne danie główne na rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi czy proszoną kolację. Efektowny wygląd i niecodzienny smak sprawiają, że potrawa robi wrażenie na gościach, a jednocześnie jest sycąca i komfortowa – idealna na wiosenne celebracje.

Czy wiesz, że?

Sekret doskonałej lasagne ze szparagami tkwi w odpowiednim ułożeniu warstw. Zawsze zaczynaj od cienkiej warstwy sosu na dnie naczynia, by makaron nie przywarł. Szparagi najlepiej układać w jednym kierunku, a ostatnią warstwę warto udekorować kilkoma całymi szparagami – dzięki temu danie będzie wyglądać profesjonalnie i apetycznie.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić smak dodając do sosu odrobinę białego wina lub śmietanki. Lasagne świetnie komponuje się z lekką sałatką z pomidorów, ogórków i oliwek skropioną oliwą. Dla miłośników intensywnych smaków polecamy posypanie gotowego dania świeżo startym parmezanem i listkami bazylii.

Zostaw komentarz