Składniki:

Kuskus

120 gramów

Pół pęczka szparagów

1 sztuka

Pierś z kurczaka

150 gramów

Małą cebula

1 sztuka

Suszone pomidory

4 sztuki

Ząbek czosnku

1 sztuka

Oliwa

1 łyżeczka

Zioła prowansalskie

1 łyżeczka

Pieprz

1 szczypta

Przyprawa do mięs Knorr

1 łyżeczka

Bulion warzywny Knorr

1 sztuka

easy

łatwe

15 min.

2 os.

Kuskus ze szparagami i kurczakiem

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kuskus zalać gorącą wodą z 1/4 Bulionu na włoszczyźnie Knorr (objętość wody 2 razy większa niż kuskusu). Pozostawić pod przykryciem do momentu wchłonięcia wody przez kuskus.

Krok 2

W międzyczasie odłamać zdrewniałe końce szparagów i zblanszować je przez kilka minut w gorącej wodzie. Pociąć na mniejsze kawałki.

Krok 3

Mięso przepłukać, wysuszyć i pociąć w kostkę. Połączyć z przyprawą do mięs Knorr oraz ziołami prowansalskimi. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Podsmażyć na oliwie, dołożyć mięso i smażyć aż się zrumieni.

Krok 4

Suszone pomidory pociąć na drobne kawałki. Do kuskus wsypać mięso, suszone pomidory oraz szparagi. Przyprawić do smaku pieprzem. Serwować na ciepło.

Kuskus ze szparagami i kurczakiem – śródziemnomorska uczta w Twoim domu

Delikatny kuskus, soczyste kawałki kurczaka i chrupiące szparagi tworzą harmonijne połączenie smaków w tym prostym, ale eleganckim daniu. Bulion na włoszczyźnie Knorr nadaje kuskusowi głębokiego aromatu, a suszone pomidory wprowadzają nutę słonecznej Italii. To propozycja, która zachwyci zarówno na codzienny obiad, jak i podczas spotkania z przyjaciółmi.

Dla kogo?

Danie idealne dla zabieganych osób, które cenią sobie szybkie, ale pełnowartościowe posiłki. Kuskus ze szparagami i kurczakiem to propozycja dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej oraz osób poszukujących lekkiego, ale sycącego dania. Sprawdzi się również jako pomysł na obiad dla całej rodziny – dzieci pokochają delikatny smak kuskusu, a dorośli docenią kompozycję aromatycznych przypraw.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Doskonały wybór na szybki obiad w ciągu tygodnia, gdy czasu jest niewiele, a apetyt na coś dobrego – duży. Równie dobrze sprawdzi się jako lekka kolacja w gronie przyjaciół czy element większego menu podczas nieformalnego spotkania. W sezonie szparagowym to must-have na Twoim stole!

Czy wiesz, że?

Kuskus to tradycyjny składnik kuchni północnoafrykańskiej, który świetnie komponuje się z europejskimi dodatkami. Jest bogaty w węglowodany złożone, które dostarczają energii na długi czas. Szparagi natomiast są skarbnicą witamin i minerałów, a ich sezon w Polsce trwa od kwietnia do czerwca.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić danie o garść prażonych orzechów piniowych lub migdałów. Świeża kolendra lub natka pietruszki dodadzą świeżości, a odrobina startego parmezanu – kremowości. Dla miłośników ostrzejszych smaków polecamy dodanie płatków chili.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz

image_pdfZapisz jako PDF