Składniki:

Cebula

2 sztuki

Woda

0.5 szklanki

Pierś z kurczaka

600 gramów

Rozmaryn

Mleko

500 mililitrów

Margaryna

60 gramów

Jajka

2 sztuki

Parmezan

4 gramy

Mąka

0.5 szklanki

Musztarda

1 łyżka

Boczek wędzony

6 plastrów

Fix Schab a'la stroganoff Knorr

1 opakowanie

easy

łatwe

60 min.

4 os.

Kurczak z boczkiem pieczony w cieście

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę, kurczaka z piersi oraz boczek potnij w paski. Wszystko przysmaż na mocno nagrzanej patelni.

Krok 2

Teraz wlej mleko na patelnię, dodaj musztardę i wsyp zawartość opakowania Fix Knorr. Całość gotuj, aż uzyskasz gęsty sos.

Krok 3

Doprowadź wodę z margaryną do wrzenia. Potem dodaj mąkę i starannie wymieszaj, by nie powstały grudki.

Krok 4

Dodaj do ciasta dwa roztrzepane jajka i zmieszaj, najlepiej przy użyciu miksera.

Krok 5

Nadzienie mięsne umieść w naczyniu żaroodpornym. Wokół wyłóż łyżką ciasto. Na wierzch posyp startym parmezanem i piecz w temperaturze 180 °C przez 15-20 minut. Serwuj ozdobione gałązkami rozmarynu.

Kurczak z boczkiem w puszystym cieście

Odkryj niezwykłe połączenie soczystego kurczaka z chrupiącym boczkiem, otulone puszystym cieściem. To danie, które zachwyca nie tylko smakiem, ale i efektownym wyglądem. Soczyste kawałki kurczaka i aromatyczny boczek tworzą idealny duet, a kremowy sos na bazie Fixu Knorr nadaje całości głębi smaku.

Dla kogo?

Doskonały wybór dla rodzin z dziećmi oraz miłośników comfort food. Połączenie delikatnego mięsa drobiowego z wyrazistym boczkiem zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. To danie, które z pewnością zjednoczy wszystkich przy stole – od najmłodszych po najstarszych.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Idealne na niedzielny obiad, gdy masz trochę więcej czasu na przygotowanie czegoś wyjątkowego. Sprawdzi się również podczas przyjęcia w gronie przyjaciół czy rodzinnego spotkania. Efektowna forma podania z pewnością zrobi wrażenie na gościach!

Czy wiesz, że?

Technika pieczenia mięsa w cieście ma wielowiekową tradycję. Dawniej służyła nie tylko do nadania potrawom wyjątkowego smaku, ale również do ich konserwacji. Dziś cenimy ją przede wszystkim za możliwość zachowania soczystości mięsa i połączenia różnorodnych smaków w jednym daniu.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić farsz o ulubione zioła – tymianek czy estragon świetnie komponują się z kurczakiem. Dodaj też ulubione warzywa – paprykę, cukinię lub pieczarki. Dla bardziej wyrazistego smaku, zastąp parmezan innym intensywnym serem, np. pecorino lub dojrzałym chedarem.

Zostaw komentarz