Składniki:
Ziemniaki średniej wielkości
8 sztuk
Pierś z kurczaka
300 gramów
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
1 opakowanie
Cebula
1 sztuka
Ząbek czosnku
2 sztuki
Dowolny rodzaj grzybów
200 gramów
Oscypek
1 sztuka
Wędzony chudy boczek
100 gramów
Olej roślinny
3 łyżki
łatwe
45 min.
8 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki opłucz, wysusz, posmaruj z zewnątrz olejem. Włóż do rozgrzanego do 180°C piekarnika na około ok. 45 minut. Kiedy staną się miękkie, ostudź je. Przetnij na połówki i wydrąż środek, zachowując skórkę i miąższ.
Krok 2
Pierś z kurczaka opłucz, potnij w kostkę i posyp połową torebki przyprawy do kurczaka Knorr. Doda ona mięsu delikatnie ziołowego aromatu i sprawi, że kurczak pozostanie soczysty.
Krok 3
Boczek pokrój w kostkę i smaż na patelni aż tłuszcz się wytopi. Zbędny tłuszcz odlej z patelni, dodaj pokrojone piersi. Obsmaż je tylko krótko, aby pozostały jeszcze surowe wewnątrz.
Krok 4
Cebule potnij w krążki, grzyby opłucz i rozdrobnij, przekrawając większe kawałki na połówki. Czosnek posiekaj drobno, dorzuć do kurczaka i przesmaż moment wszystko razem na patelni. Ser zetrzyj na tarce.
Krok 5
Do miski włóż podsmażonego kurczaka z warzywami i wymieszaj z miąższem z ziemniaków, grzyby, czosnek, oraz połowę tartego sera. Całość przypraw pozostałą przyprawą do kurczaka Knorr. Uzyskanym w ten sposób nadzieniem wypełnij połówki ziemniaków. Posyp je na wierzchu pozostałym startym serem. Umieść na blasze do pieczenia. Całość wstaw do rozgrzanego do 190°C piekarnika na około ok. 20 minut.
Kurczak po zbójnicku zapiekany w ziemniakach
Odkryj wyjątkowe danie, które łączy w sobie delikatność mięsa drobiowego z sytością pieczonych ziemniaków. Kurczak po zbójnicku to prawdziwa uczta dla podniebienia! Soczyste kawałki kurczaka, przyprawione aromatyczną mieszanką ziół, w połączeniu z chrupiącym boczkiem, grzybami i czosnkiem tworzą farsz, który wypełnia pieczone ziemniaki. Całość zapiekana pod złocistą kołderką sera to propozycja, która zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Dla kogo?
Danie idealne dla miłośników tradycyjnych smaków w nowoczesnym wydaniu. Połączenie delikatnego kurczaka z ziemniakami spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom. To doskonała propozycja dla osób ceniących sobie potrawy sycące, aromatyczne i jednocześnie proste w przygotowaniu.
Na jaką okazję?
Kurczak po zbójnicku sprawdzi się jako główne danie na rodzinny obiad lub kolację. Możesz go również zaserwować podczas nieformalnego spotkania ze znajomymi. Dzięki efektownemu wyglądowi i wyrazistemu smakowi, danie zrobi wrażenie na gościach, a Ty nie spędzisz całego dnia w kuchni.
Czy wiesz, że?
Sekret wyjątkowego smaku tego dania tkwi w odpowiednim przyprawieniu kurczaka przed smażeniem. Dzięki temu mięso zachowuje niezwykłą soczystość i nabiera delikatnie ziołowego aromatu. Warto również pamiętać, by nie przesmażyć kurczaka na patelni – powinien pozostać lekko surowy w środku, gdyż dokończy się piec w ziemniakach.
Dla urozmaicenia
Możesz łatwo modyfikować to danie według własnych upodobań. Spróbuj dodać czerwoną paprykę dla koloru i słodyczy lub świeże ogórki dla chrupkości. Jeśli lubisz pikantne smaki, wzbogać farsz szczyptą pieprzu kajeńskiego. Kurczak po zbójnicku doskonale komponuje się ze świeżym pieczywem i lekką sałatką.