Składniki:

Cały kurczak

1 sztuka

Pomidorki koktajlowe

500 gramów

Szalotki przekrojone na pół

5 sztuk

Kapary

1 łyżka

Przyprawa do kurczaka po prowansalsku Knorr

1 łyżka

Papryka ostra mielona

1 łyżka

Czarne oliwki

100 gramów

Sól

1 łyżeczka

Cytryna

1 sztuka

easy

łatwe

55 min.

5 os.

Kurczak po prowansalsku

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka opłucz, wysusz, podziel razem z kośćmi na mniejsze kawałki, natrzyj przyprawą do kurczaka po prowansalsku Knorr, skórką cytrynową, ostrą papryką i solą. Odstaw w zimne miejsce na parę godzin.

Krok 2

Warzywa włóż do naczynia żaroodpornego, wsyp oliwki i kapary z niewielką ilością zalewy.

Krok 3

Na warzywach umieść zamarynowanego kurczaka. Nakryj folią aluminiową i piecz w temperaturze 180 ⁰C przez 35 minut.

Krok 4

Zdejmij folię, skrop kurczaka sokiem cytrynowym i piecz przez kolejne 20 min., aby skórka kurczaka zrobiła się chrupiąca.

Kurczak po prowansalsku – smak słonecznej Francji

Wyobraź sobie ciepłe, prowansalskie popołudnie, gdzie w powietrzu unosi się aromat ziół i oliwek. Właśnie taki klimat wprowadzi do Twojego domu kurczak po prowansalsku! To danie, w którym delikatne mięso kurczaka spotyka się z intensywnymi smakami południa Francji. Sekret tkwi w marynacie z przyprawą do kurczaka po prowansalsku Knorr, skórką cytrynową i odrobiną ostrej papryki. Kurczak pieczony na łożu z warzyw, oliwek i kaparów nabiera niepowtarzalnego charakteru, a soczyste mięso z chrupiącą skórką zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Dla kogo?

Kurczak po prowansalsku to idealna propozycja dla osób, które cenią sobie kulinarne podróże bez wychodzenia z domu. Jeśli lubisz przenosić smaki i zapachy z miejsc, które odwiedziłeś (lub marzysz, by odwiedzić!) na swój talerz, to danie jest stworzone dla Ciebie.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Niedzielny, rodzinny obiad to doskonała okazja do zaserwowania tego aromatycznego dania. Kurczak po prowansalsku świetnie sprawdzi się również podczas kolacji z przyjaciółmi, gdy chcesz ich zaskoczyć prostym, ale wyjątkowym smakiem.

Czy wiesz, że?

Tradycyjna kompozycja ziół prowansalskich zawiera tymianek, bazylię, rozmaryn, szałwię lekarską, oregano, majeranek, miętę pieprzową oraz cząber. W niektórych regionach Francji do tej mieszanki dodaje się również lawendę, która nadaje potrawom subtelny, kwiatowy aromat.

Dla urozmaicenia

Z kurczakiem po prowansalsku możesz zapiec dowolne warzywa – te, które najbardziej lubisz lub te, które akurat masz w lodówce. Możesz również eksperymentować z dodatkami, dodając suszone pomidory, czosnek lub anchois dla jeszcze bardziej wyrazistego, śródziemnomorskiego smaku.

Zostaw komentarz