Składniki:

Piersi z kurczaka

2 sztuki

Fix Danie orientalne z kurczakiem Knorr

1 opakowanie

Ananas

1 opakowanie

Cebula

1 sztuka

Woda

150 mililitrów

Mleko

150 mililitrów

Olej słonecznikowy

20 mililitrów

easy

łatwe

30 min.

4 os.

Kurczak po hawajsku

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety z kurczaka pokrój w dużą kostkę, obsmaż na patelni na rozgrzanym oleju, dodaj posiekaną w drobną kostkę cebulę i kawałki ananasa, wszystko razem smaż, nieustannie mieszając, przez około 4 minuty.

Krok 2

Wymieszaj Fix Knorr w 150 mililitrach wody i 150 mililitrach mleka, polej tą mieszanką składniki smażone na patelni.

Krok 3

Wszystko gotuj na małym ogniu przez około 4 minuty.

Kurczak po hawajsku – egzotyczna uczta dla całej rodziny

Kurczak po hawajsku to soczyste kawałki mięsa drobiowego w towarzystwie słodkiego ananasa, które przeniosą Cię w tropikalną podróż kulinarną. To danie, w którym delikatność kurczaka spotyka się z egzotycznym aromatem owoców, tworząc harmonijną kompozycję smaków.

Dla kogo?

Kurczak po hawajsku to propozycja dla miłośników lekkich, a jednocześnie sycących dań. Sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i na kolację w gronie przyjaciół. Dzięki prostocie przygotowania i wyrazistemu smakowi, zadowoli nawet najbardziej wymagających domowników, a szczególnie tych, którzy cenią sobie połączenie słodko-słonych smaków.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

To idealne danie na codzienny obiad, ale również na nieformalną kolację. Kurczak po hawajsku świetnie sprawdzi się w ciepłe dni, gdy marzysz o wakacyjnych smakach. Możesz go również zaserwować podczas spotkań z przyjaciółmi jako główne danie, które z pewnością wywoła uśmiech na twarzach gości.

Czy wiesz o tym?

Ananas zawiera bromelainę – enzym, który pomaga w trawieniu białek i nadaje potrawie nie tylko charakterystyczny smak, ale również właściwości wspomagające trawienie. Tradycyjnie danie to podaje się z ryżem, który doskonale absorbuje aromatyczny sos.

Dla urozmaicenia

Zamiast piersi z kurczaka możesz użyć delikatnego mięsa z indyka, które nada potrawie subtelniejszy smak. Eksperymentuj z mlekiem kokosowym zamiast krowiego, aby uzyskać bardziej egzotyczny charakter dania. Dla dodatkowej świeżości posyp gotowe danie posiekaną kolendrą lub bazylią i udekoruj liśćmi karbowanej sałaty.

Zostaw komentarz