Składniki:

Oliwa z oliwek

3 łyżki

Przyprawa do kurczaka Knorr

3 łyżki

Czosnek ząbki

3 sztuki

Kurczak

1 sztuka

Piwo

0.5 sztuki

Papryka ostra

2 łyżeczki

medium

średnie

90 min.

4 os.

Kurczak pieczony na butelce

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka opłucz i wysusz. Potem natrzyj przyprawą wewnątrz i zewnątrz. Odstaw do lodówki na noc.

Krok 2

Kolejnego dnia nałóż na butelkę z piwem. Butelka winna być wypełniona piwem do połowy.

Krok 3

Umieść w rozgrzanym piekarniku w brytfance lub blasze w pozycji pionowej. Piecz przez około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopniach od czasu do czasu polewając kurczaka tłuszczem który się z niego wytopił.

Krok 4

Wymieszaj przyprawę do kurczaka Knorr z czosnkiem przepuszczonym przez praskę, papryką oraz oliwą.

Kurczak pieczony na butelce – soczysta uczta dla całej rodziny

Kurczak pieczony na butelce to prawdziwa kulinarna przygoda, która gwarantuje niezwykle soczystą i aromatyczną potrawę. Sekret tkwi w nietypowej metodzie pieczenia – kurczak nabity na butelkę z piwem piecze się równomiernie, a alkohol odparowując nadaje mięsu niepowtarzalny smak i zapewnia jego miękkość.

Dla kogo?

Danie idealne dla rodzinnych spotkań – zachwyci zarówno dorosłych, jak i dzieci. Soczyste mięso z chrupiącą skórką to połączenie, któremu trudno się oprzeć. To propozycja dla osób, które lubią proste, ale efektowne potrawy z wyrazistym smakiem i aromatem.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Kurczak pieczony na butelce sprawdzi się doskonale podczas niedzielnego obiadu, grilla w ogrodzie czy spotkania z przyjaciółmi. To także świetny pomysł na domową kolację, gdy mamy ochotę na coś wyjątkowego, ale nie chcemy spędzać godzin w kuchni – wystarczy przygotować marynatę wieczorem, a następnego dnia cieszyć się pysznym daniem.

Czy wiesz o tym?

Metoda pieczenia kurczaka na butelce pochodzi z tradycji grillowania i jest znana jako „beer can chicken”. Piwo podczas pieczenia paruje, nawilżając mięso od wewnątrz, co sprawia, że kurczak jest niezwykle soczysty. Dodatkowo, pionowa pozycja kurczaka pozwala na równomierne opiekanie ze wszystkich stron.

Dla urozmaicenia

Podstawową marynatę możesz wzbogacić o świeże zioła – rozmaryn, tymianek czy estragon. Zamiast piwa możesz użyć cydru, wina lub nawet soku jabłkowego. Kurczaka przed pieczeniem warto natrzeć masłem ziołowym pod skórą, co dodatkowo podniesie walory smakowe potrawy.

Zostaw komentarz