Składniki:
Ser feta
100 gramów
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
1 sztuka
Migdały
50 gramów
Mak lub czarny sezam
1 szklanka
Oliwki zielone nadziewane papryką
1 szklanka
Serek ricotta
100 gramów
łatwe
15 min.
8 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Migdały drobno posiekać.
Krok 2
Połączyć oba serki, migdały, pieczywo i czosnek. Z powstałej masy uformować ręcznie kulki i obtoczyć je w maku, lub sezamie.
Krok 3
Każdą kuleczkę przebić patyczkiem i udekorować oliwką. Smacznego!
Kuleczki imprezowe – elegancka przekąska na każdą okazję
Delikatne, kremowe kuleczki serowe z dodatkiem chrupiących migdałów to propozycja, która zachwyci każdego gościa. Ta prosta w przygotowaniu przekąska łączy w sobie kremową konsystencję serków z wyrazistym smakiem czosnku i chrupkością migdałów, tworząc idealną kompozycję smakową.
Dla kogo?
Kuleczki imprezowe to doskonała propozycja dla osób ceniących eleganckie przekąski, które można przygotować z wyprzedzeniem. Sprawdzą się zarówno dla miłośników klasycznych smaków, jak i dla osób poszukujących ciekawych kombinacji. Dzięki niewielkim rozmiarom są idealne do podania jako finger food – można je zjeść jednym kęsem bez użycia sztućców.
Na jaką okazję?
Te urocze przekąski będą gwiazdą każdego przyjęcia – od eleganckiego koktajlu po nieformalną imprezę rodzinną. Doskonale sprawdzą się na sylwestrze, urodzinach czy podczas oglądania meczu ze znajomymi. Ich elegancki wygląd i wykończenie makiem lub sezamem nadaje im wyjątkowego charakteru.
Czy wiesz o tym?
Obtaczanie kuleczek w różnych posypkach nie tylko poprawia ich walory smakowe, ale także nadaje im atrakcyjny wygląd. Mak i sezam to nie tylko dekoracja – dostarczają cennych składników odżywczych i dodają przyjemnej chrupkości.
Dla urozmaicenia
Podstawowy przepis możesz modyfikować według własnych upodobań. Spróbuj dodać suszone pomidory, posiekane oliwki, świeże zioła lub przyprawy. Możesz też eksperymentować z różnymi posypkami – oprócz maku i sezamu świetnie sprawdzą się posiekane orzechy, nasiona chia czy kolorowe przyprawy.