Składniki:

Królik

1 sztuka

Pieprz czarny mielony

1 łyżeczka

Ząbek czosnku

6 sztuk

Cebula

1 sztuka

Gałązka świeżego tymianku

2 sztuki

Liść laurowy z Turcji Knorr

2 sztuki

Świeżo wyciśnięty sok z cytryny

3 łyżki

Białe wytrawne wino

250 mililitrów

Kawałek skórki z cytryny (bez białych części)

3 sztuki

Sól

1 szczypta

Mielona słodka papryka

1 łyżeczka

Mąka

1 łyżka

Oliwa

4 łyżki

easy

łatwe

50 min.

4 os.

Królik marynowany po hiszpańsku

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podziel króliczą tuszkę na części, posyp pieprzem i umieść w misce. Wsyp drobno posiekane czosnek i cebulę, dodaj liście laurowe, tymianek, sok z cytryny wraz ze skórką oraz białe wino. Nakryj miskę i odstaw w chłodne miejsce na co najmniej 6 godz., najlepiej zostawiając na całą noc.

Krok 2

Wyjmij mięso z marynaty (marynatę odłóż), osusz papierowym ręcznikiem, posól i obtocz w mące zmieszanej z papryką. Obsmaż na oliwie na patelni po wszystkich stronach każdy kawałek, delikatnie rumieniąc. Podsmażone mięso przenieś do rondla.

Krok 3

W oddzielnym garnku zagotuj marynatę, polej nią mięso w rondlu i duś na niskim ogniu, częściowo nakryte, przez około 40 min., podczas duszenia dolewając trochę wody. Przed serwowaniem dopraw sos solą do smaku.

Królik marynowany po hiszpańsku – tradycyjny smak Półwyspu Iberyjskiego

Delikatne mięso królika zanurzone w aromatycznej marynacie z białym winem i cytryną, a następnie duszone do perfekcyjnej miękkości – to esencja hiszpańskiej kuchni przeniesiona prosto na Twój stół. Ta klasyczna potrawa łączy w sobie głębię smaków śródziemnomorskich ziół z delikatnością króliczego mięsa.

Dla kogo?

Królik marynowany po hiszpańsku to doskonała propozycja dla miłośników wyrazistych smaków i alternatywnych rodzajów mięs. Szczególnie przypadnie do gustu osobom ceniącym tradycyjne, europejskie przepisy oraz poszukującym lekkiego, a jednocześnie sycącego dania głównego. Delikatne mięso królika jest również świetnym wyborem dla osób dbających o zdrową dietę.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Ten hiszpański przysmak sprawdzi się idealnie podczas rodzinnego obiadu w weekend, gdy mamy więcej czasu na przygotowanie marynaty i powolne duszenie mięsa. To również elegancka propozycja na kolację z przyjaciółmi, którzy docenią niecodzienny wybór dania głównego. Podany z ryżem lub pieczywem stanie się centrum uwagi podczas każdego spotkania.

Czy wiesz, że?

Marynowanie królika w winie i ziołach to technika stosowana w kuchni hiszpańskiej od wieków. Pozwala nie tylko zmiękczyć mięso, ale także nadać mu głęboki, wielowymiarowy smak. Tradycyjnie, w Hiszpanii do tego dania używa się lokalnych ziół i wina z regionu, z którego pochodzi przepis.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić danie dodając do marynaty oliwki, kapary lub suszone pomidory. Niektórzy kucharze dodają również odrobinę miodu dla zrównoważenia kwasowości wina i cytryny. Królik świetnie komponuje się również z dodatkiem szafranu, który nada potrawie charakterystyczny kolor i aromat.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

image_pdfZapisz jako PDF