Składniki:

Naleśnik

10 sztuk

Mięso mielone wieprzowe

500 gramów

Rosół z kury Knorr

1 sztuka

Jajka

3 sztuki

Cebule, średnie

2 sztuki

Kajzerki (mogą być lekko czerstwe)

2 sztuki

Bułka tarta

300 gramów

Przyprawa do mięs Knorr

1 łyżka

Szpinak mrożony

400 gramów

Serek ricotta

1 sztuka

Suszone pomidory

100 gramów

Ząbek czosnku

1 sztuka

Gałka muszkatołowa

Ostra papryka do smaku

easy

łatwe

45 min.

4 os.

Krokiety ze szpinakiem

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zamocz bułkę w wodzie lub mleku aż stanie się miękka, wyciśnij ją starannie. Wymieszaj z mielonym mięsem, jednym jajkiem, przyprawą do mięs i utartą cebulą.

Krok 2

Wyrobioną masę mieszaj dokładnie ręką, a jeśli okaże się zbyt rzadka, dodaj trochę bułki tartej. Potem na patelni zrumień posiekany czosnek, cebulkę pokrojoną w kostkę, wsyp odciśnięty szpinak, dodaj suszone pomidory pocięte na mniejsze kawałki, całość przypraw do smaku kostką Rosołu z kury Knorr, ostrą papryką i gałką muszkatołową.

Krok 3

Szpinak ochłodź, wymieszaj z jednym żółtkiem i serkiem ricotta.

Krok 4

Umieść dwie łyżki farszu mięsnego na naleśniku, następnie pokryj mięso nadzieniem szpinakowym. Złóż brzegi naleśnika do środka, a potem starannie zwiń całość w rulon.

Krok 5

Przygotowane naleśniki zanurz najpierw w rozbitym jajku, a potem obtocz w bułce tartej.

Krok 6

Krokiety przyrumień na oleju na złoty kolor z obu stron, po czym dopiecz w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 10-15 minut.

Krokiety ze szpinakiem – tradycja w nowej odsłonie

Krokiety ze szpinakiem to wyjątkowa propozycja dla wszystkich, którzy cenią sobie klasyczne smaki w nowym wydaniu. Ten przepis łączy delikatność naleśników z wyrazistym farszem mięsno-szpinakowym, tworząc danie, które zachwyci nawet wybredne podniebienia. Chrupiąca panierka skrywa soczyste wnętrze, w którym mięso mielone harmonijnie komponuje się z aromatycznym szpinakiem, suszonymi pomidorami i kremowym serkiem ricotta. Całość doprawiona kostką Rosołu z kury Knorr, ostrą papryką i gałką muszkatołową tworzy niepowtarzalny bukiet smaków.

Dla kogo?

Dla prawdziwych smakoszy! To z pozoru proste danie nabiera wyjątkowości dzięki przemyślanemu połączeniu składników. Krokiety ze szpinakiem zachwycą zarówno miłośników tradycyjnej kuchni, jak i osoby poszukujące nowych, ciekawych smaków na co dzień.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Szpinakowe krokiety sprawdzą się doskonale jako posiłek na wynos. Możesz je przygotować wcześniej i zabrać ze sobą na uczelnię, do pracy lub na wycieczkę rowerową! Wystarczy je odpowiednio zabezpieczyć, by cieszyć się ich smakiem poza domem.

Czy wiesz, że?

Szpinak pochodzi z Azji, a jego przodek był znany Persom już w VI wieku! W Polsce szpinak uprawiany jest co najmniej od końca XVII wieku, stopniowo zyskując popularność w naszej rodzimej kuchni.

Dla urozmaicenia

Do środka krokietów oprócz szpinaku możesz dodać również ser, na przykład mozzarellę w wiórkach. Po podgrzaniu będzie się idealnie ciągnął i świetnie podbije smak mięsno-szpinakowych krokietów, nadając im jeszcze bardziej kremowy charakter.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

image_pdfZapisz jako PDF